Momentje

vraag en antwoord

Originele schoolfotografie

 • schoolfotografie

Vraag en antwoord

Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk informatie te geven op mijn website, maar er blijft natuurljk altijd wat te vragen.

Staat julie vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met me op, je krijgt snel antwoord.

KINDERDAGVERBLIJVEN EN SCHOLEN

Klik op de vraag om mijn antwoord te lezen.

Bij schoolfotografie werk ik binnen een straal van 50 km van Vijfhuizen (2141 AP) en worden er geen reiskosten doorberekend aan de school of kinderopvang.
Is jullie school of kinderdagverblijf echter buiten deze straal gelegen? Ook dan kom ik graag bij jullie langs, echter zullen er dan reiskosten in rekening worden gebracht voor de extra gereden kilometers à € 0,40 p/km.
Uiteraard heb ik even tijd nodig om alle foto's te verwerken en bewerken, er worden afhankelijk van hoeveel kinderen ik bij jullie fotografeer heel veel foto's gemaakt die stuk voor stuk door mij worden beoordeeld. Jullie ontvangen binnen 4-6 weken nadat ik bij jullie ben geweest kaartjes met daarop informatie en inloggegevens voor de ouders om uit te delen.
De bestellingen gaan vollidig buiten de jullie om. Jullie ontvangen binnen 4-6 weken nadat ik bij jullie ben geweest kaartjes met daarop informatie en inloggegevens voor de ouders waarmee ze zelf in een veilige omgeving de foto's op hun gemak kunnen bekijken en eventueel bestellen.
Zodra jullie te kennen hebben gegeven dat ik jullie schoolfotograaf mag zijn, ontvangen jullie een bevestiging met de gemaakte afspraken. Tevens ontvangen jullie per e-mail een informatiebrief voor de ouders die jullie kunnen uitdelen of doormailen.
Ik werk niet met saaie achterwanden en felle (flits)lampen, maar met natuurlijk daglicht. Ik probeer de kinderen niet te veel te forceren en probeer ze zo 'vrij' als mogelijk te fotograferen. Bij voorkeur gaan we, bij mooi weer, lekker naar buiten met de kinderen die daar oud genoeg voor zijn. Baby’s worden indien gewenst gewoon op de groep gefotografeerd. Buiten kies ik graag voor een rustig plekje waar de kinderen 1 voor 1 op de foto worden gezet. Fotograferen we op de groep dan kies ik ook daar graag voor een rustig plekje met veel natuurlijk licht. Ouders willen tenslotte alleen hun eigen kind op de foto en het gaat om foto’s waar de kinderen zo goed al mogelijk in de lens kijken.
Op basisscholen en de BSO maak ik zeker groepsfoto's. Dat is op kinderdagverblijven soms iets lastiger omdat er vaak kinderen liggen te slapen, maar dat laat ik helemaal aan jullie over. Indien het niet lukt om een groepsfoto te maken, dan maak ik een collage per groep met daarop de leukste portretten van de kinderen.
Extra handen zijn erg handig zodat ik mij kan focussen op het maken van de foto's. Je kunt hierbij denken aan het uit de buurt houden van de kinderen die niet op de foto gaan, het poetsen van de neuzen, haren netjes maken, zorgen dat ze schone kleren aan hebben e.d.

OUDERS/VERZORGERS

Klik op de vraag om mijn antwoord te lezen.

Jazeker! Doe je kind vooral iets aan waar hij of zij zich prettig in voelt en zich goed in kan bewegen. Ik fotografeer zo ‘vrij’ mogelijk en probeer de kinderen daarbij te fotograferen zoals ze ook echt zijn. Niet teveel geposeerd. Is je kind een klein boefje, dan mag hij/zij er qua kleding ook zeker als een ‘boefje’ uitzien.

Vooral sprekende, neutrale en effen kleuren doen het in ieder geval altijd goed op de foto. Denk aan blauw, roze, groen of natuurlijk iets van spijkerstof! Een effen kleur die mooi past bij de haarkleur of ogen zorgt voor een extra mooi resultaat.

Tip: Wat moet je echt vermijden? Fluoriserende kleuren, glitters, héél veel kleine stippen, sterren of dunne strepen en andere vormen die op een foto kunnen zorgen voor vreemde effecten. Rood en oranje zijn ook kleuren die je het liefst moet vermijden, omdat deze kunnen reflecteren op het gezicht en een vervelende kleurzweem kunnen veroorzaken. Let ook op te drukke prints, de nadruk moet tenslotte wel op je kind vallen en niet op zijn of haar kleding.

De basisregel is eigenlijk heel simpel, het gaat om je kind. Je kind moet zich vooral lekker voelen in de kleren die hij of zij aan heeft, want dan zijn ze nog meer zichzelf. Betrek je kind vooral ook bij het kiezen van de kleding (indien de leeftijd dit toelaat) dit zorg voor extra voorpret.
Jazeker! Als het even lukt wel, maar niet alle kinderen willen het. Ik maak meerdere foto’s van je kind. Er wordt in ieder geval altijd een portretfoto (focus op gezicht) gemaakt en als het ook even lukt een totaalfoto. De broek/jurk en schoenen kunnen dus ook op de foto komen. Heb je een kind die graag een rokje/jurkje draagt? Doe er dan wel een maillot of legging onder, kinderen gaan graag met de benen wij zitten of trekken hun rokje/jurkje omhoog.

Ook de voeten gaan op de foto als het zo uitkomt, daarom niet onbelangrijk, de schoenen. Zorg ervoor dat de schoenen matchen bij de kleren. Kindervoeten groeien erg snel en dus kan het dat je net alleen wat oudere schoenen voor handen hebt. Geen probleem! Maak de schoenen in ieder geval goed schoon. Heb je écht geen tijd om dat te doen. Geef dan even door aan de hulpouder of leidster dat je kind de schoenen uittrekt, schone sokken zijn dan wel een must, maar blote voeten kan uiteraard ook.
Voor jongere kinderen is de ‘schoolfotograaf’ soms best spannend. Er komt tenslotte een vreemde mevrouw met een groot zwart ding langs... Vertel ze daarom wat ze kunnen verwachten. ‘De fotograaf gaat een mooie foto van je maken. Ze heeft daarvoor van alles bij zich, onder andere een hele mooie grote camera...’ Tip: Vermijd woorden als: ‘Het is niet eng...’ of ‘....niet bang zijn’. Ook het woord ‘spannend’ in combinatie met fotograaf zoveel mogelijk vermijden. Maak het juist leuk en zeg dat je onwijs trots bent en niet kunt wachten om de foto’s te zien.
Via school krijgen jullie een kaartje waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je thuis op je gemak, online, via een afgeschermd webgalerij de foto's van je kind(eren) kunt bekijken en bestellen. Na het inloggen ...
 • Selecteer je de gewenste foto voor bestelling
 • Geef je aan welk formaat en afdrukmethode je wenst
 • Betaal je met iDeal of Creditcard
 • De product(en) worden naar het opgegeven adres verstuurd
Ik werk niet met saaie achterwanden en felle (flits)lampen, ook werk ik niet met props. Ik probeer de kinderen niet te veel te forceren en probeer ze zo 'vrij' mogelijk te fotograferen. Bij voorkeur gaan we, bij mooi weer, lekker naar buiten met de kinderen die daar oud genoeg voor zijn. Baby’s worden indien gewenst gewoon op de groep gefotografeerd. Buiten kies ik graag voor een rustig plekje waar de kinderen 1 voor 1 op de foto worden gezet. Fotograferen we op de groep dan kies ik ook daar graag voor een rustig plekje met veel natuurlijk licht. Jullie willen tenslotte alleen je eigen kind op de foto en het gaat om foto’s waar je kinderen zo goed al mogelijk in de lens kijkt.
Jullie fotogalerij blijft 3 maanden online, de einddatum staat ook op het kaartje dat je kind van school krijgt. Na 3 maanden verdwijnt jullie fotogalerij, wacht dus niet te lang met het plaatsen van je bestelling. Lukt het echter, door omstandigheden, niet om in deze periode de schoofoto's te bestellen, neem dan tijdig contact met me op.
Jazeker, foto's kunnen ook geleverd worden op:
 • Aluminium
 • Plexiglas
 • Hout
 • Xpozer
 • Canvas
 • Telefoon en tablethoesjes etc.
Wil je echter foto's in een ander formaat of ander materiaal dan in de webshop verkrijgbaar, dat kan uiteraard ook, neem gerust contact met me op.
Nee, de minifoto's in het schoolfotopakket, voldoen niet aan de eisen die de overheid heeft gesteld aan pasfoto’s. Je kunt deze minifoto's dus niet als pasfoto gebruiken.
Het kost nu eenmaal geld om de foto’s in productie te laten nemen, in te pakken en met de post te verzenden. Heb je meerdere kinderen dan kun je de nabestelling uiteraard in één bestelling doorgeven, dit om kosten te besparen.
De standaard formaten zijn:
 • 11×15 cm (werkelijk formaat fotovel 11,5 x 15,2 cm)
 • 13×19 cm (werkelijk formaat fotovel 12,7 x 19,1 cm)
 • 15x22 cm (werkelijk formaat fotovel 15,2 x 22,8 cm)
 • 20x30 cm (werkelijk formaat fotovel 20,3 x 30,5 cm)
 • 30x45 cm (werkelijk formaat fotovel 30,5 x 45,8 cm)
 • 40x60 cm (werkelijk formaat fotovel 40,6 x 60,9 cm)
Wil je de foto echter in een afwijkende maat, dat kan ook, neem dan even contact met me op voordat je je bestelling plaatst.

Let bij de aanschaf van een foto op de werkelijke formaten van de fotovellen. Uiteraard is het altijd mogelijk een stukje van de foto weg te snijden, een te kleine foto in een te grote lijst kan opgelost worden door gebruik te maken van een passepartout.

Jazeker! Via de online webshop, gekoppeld aan jullie fotogalerij, kun je ook kiezen voor digitale foto's zowel hoge als medium resolutie.
Wil je 5 of meer digitale foto's bestellen neem dan eerst even contact met je op en maak gebruik van een staffelkorting.
Digitale bestanden kunnen besteld worden in:
 • Medium resolutie: 1200px aan de lange zijde, 240dpi Geschikt voor bv. wallpaper voor je computer en kleinere afdrukken tot ongeveer 9x13 cm.
 • Hoge resolutie: 4200px aan de lange zijde, 240dpi. Geschikt voor hoge kwaliteit afdrukken op groot formaat.
Voor alle resoluties geldt: Foto's mogen niet voor commerciele doeleinden worden gebruikt.
Combi-sets zijn fotovellen met daarop éénzelfde foto in verschillende formaten. Je kunt kiezen uit 8 verschillende Combi-sets. Heb je speciale wensen, zoals het combineren van kleur en zwart/wit op 1 vel. Neem dan voordat je je bestelling plaatst contact met me op. Hieronder voorbeelden van de verschillende Combi-sets.

combi-set A

Combi-set A

Je ontvang 2 vellen met:
 • 1x 13x19 cm (werkelijk formaat 12,7x19,1 cm)
 • 1x 9x13 cm (werkelijk formaat 8,4x12,7 cm)
 • 1x 6x9 cm (werkelijk formaat 6,2x9,3 cm)
 • 4x mini's (werkelijk formaat 3,1x4,5 cm)
combi-set B

Combi-set B

Je ontvang 1 vel met:
 • 1x 9x13 cm (werkelijk formaat 8,4x12,7 cm)
 • 1x 6x9 cm (werkelijk formaat 6,2x9,3 cm)
 • 4x mini's (werkelijk formaat 3,1x4,5 cm)

combi-set C

Combi-set C

Je ontvang 2 vellen met:
 • 1x 13x19 cm (werkelijk formaat 12,7x19,1 cm)
 • 2x 6x9 cm (werkelijk formaat 6,2x9,3 cm)
 • 8x mini's (werkelijk formaat 3,1x4,5 cm)

combi-set D

Combi-set D

Je ontvang 2 vellen met:
 • 1x 13x19 cm (werkelijk formaat 12,7x19,1 cm)
 • 16x mini's (werkelijk formaat 3,1x4,5 cm)combi-set E

Combi-set E

Je ontvang 3 vellen met:
 • 1x 13x19 cm (werkelijk formaat 12,7x19,1 cm)
 • 2x 9x13 cm (werkelijk formaat 8,4x12,7 cm)
 • 2x 6x9 cm (werkelijk formaat 6,2x9,3 cm)
 • 8x mini's (werkelijk formaat 3,1x4,5 cm)

combi-set F

Combi-set F

Je ontvang 1 vel met:
 • 2x 6x9 cm (werkelijk formaat 6,2x9,3 cm)
 • 8x mini's (werkelijk formaat 3,1x4,5 cm)combi-set G

Combi-set G

Je ontvang 1 vel met:
 • 2x 9x13 cm (werkelijk formaat 8,4x12,7 cm)
combi-set H

Combi-set H

Je ontvang 1 vel met:
 • 16x mini's (werkelijk formaat 3,1x4,5 cm)
Dat is geen enkel probleem. Neem even contact met me op! Vermeld in je e-mail de naam van de school of het kinderdagverblijf, de naam van je kind en in welke groep hij/zij zit.
Dat mag zeker! Zolang jullie fotogalerij online staat kun je zo vaak als je wilt inloggen en bestellen. Ook kun je de inlog gegevens aan, bijvoorbeeld, opa’s en oma’s doorgeven, zodat zij zelf kunnen bestellen.
Op het bestelkaartje dat je van school/KDV hebt ontvangen staat precies tot wanneer de foto's besteld kunnen worden. Mocht door omstandigheden het niet gelukt zijn om binnen deze periode de foto's te bestellen, geen enkel probleem, neem even contact met me op dan zorg ik ervoor dat de foto's nogmaals online worden gezet.
Levertijd hangt af van het product dat je hebt besteld.

 • Digitale foto’s  :  binnen 24 uur
 • Losse foto afdrukken  :  1-3 werkdagen
 • Drukwerk (bijvoorbeeld fotoboeken, kalenders en kaarten)  :  6-8 werkdagen
 • Image Boxen  : 6-8 werkdagen
 • Canvas (Basic), foto op hout, Xpozer  :  4-6 werkdagen
 • Overige wandproducten (bijvoorbeeld canvas premium, dibond, plexiglas, LiquidImage)  :  6-10 werkdagen

 • (Als de bestelling een combinatie van diverse productcategorieën bevat, dan worden deze los van elkaar geleverd en kunnen dus een verschillende levertijd hebben).
  De leveringskosten bestaan uit onder andere de portokosten, verpakkingsmaterialen, servicekosten etc.
  Dat is natuurlijk heel erg vervelend en zeker niet de bedoeling, maar uiteraard los ik dit netjes voor jullie op.
  Stuur mij binnen 48 uur, na ontvangst, een e-mail via mijn contactformulier met:
 • Duidelijke foto('s) van de beschadeging en het verpakkingsmateriaal
 • Het ordernummer
 • Naam van de school/het kinderdagverblijf
 • Naam van je kind(eren) en in welke groep(en) hij/zij zit
 • Wat vervelend dat je niet tevreden bent, ik streef altijd naar 100% tevredenheid. Om je zo goed mogelijk te helpen, vraag ik je contact met me op te nemen.
  Stuur mij binnen 48 uur, na ontvangst, een e-mail via mijn contactformulier met:
 • Duidelijke foto('s) van het product waarvan je niet tevreden bent
 • Omschrijving van de klacht
 • Het ordernummer
 • Naam van de school/het kinderdagverblijf
 • Naam van je kind(eren) en in welke groep(en) hij/zij zit

 • Aangezien het om gepersonaliseerde fotoproducten gaat, is het afhankelijk van de oorzaak hoe het opgelost kan worden.

  LET OP: Je dient de klacht binnen 2 dagen na ontvangst aan mij kenbaar te maken.
  In Nederland heeft elke consument een herroepingsrecht op een aankoop op afstand. Echter, al mijn producten zijn gepersonaliseerde producten en deze zijn uitgesloten van het herroepingsrecht.

  Staat je vraag er niet bij?

  Neem contact op!

  Staat je vraag er niet bij?

  Neem contact op!

  mooie woorden

  Instagram

  Volg me ook op Instagram!! Met bijna dagelijks nieuwe foto's is er altijd genoeg te beleven. Zo blijf je ook op de hoogte van mijn meest recente werk én lees je meteen over alle leuke aanbiedingen en acties.

  "We do not remember days,
  we remember moments"
  Cesare Pavese

  Volg Xammes fotografie