Momentje

vraag en antwoord

Uitvaartfotografie

 • uitvaartfotografie

Vraag en antwoord

Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk informatie te geven op mijn website, maar er blijft natuurljk altijd wat te vragen.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met me op, je krijgt snel antwoord.

Als jullie dit op prijs stellen kan dat zeker. We maken dan een afspraak voor een, geheel vrijblijvend, kennismakingsgesprek. Je wilt tenslotte tijdens zo'n belangrijk en intiem moment een fotograaf die je volledig kunt vertrouwen en bij wie je helemaal jezelf kunt zijn. Tijdens dit kennismakingsgesprek leren we elkaar een beetje kennen en bespreken we al jullie wensen.
Naar aanleiding van ons kennismakingsgesprek maak ik een offerte gebasseerd op hetgeen we hebben besproken en het eventuele pakket dat jullie hebben gekozen. Om tot een volledige offerte te komen heb ik een aantal gegevens nodig:
 • Van hoe laat tot hoe laat willen jullie dat ik aanwezig ben?
 • Willen jullie dat ik op meerdere momenten aanwezig ben? Denk hierbij aan: een condoleance, het sluiten van de kist, het uitstrooien van de as, het plaatsen van een gedenksteen e.d.
 • Waar vindt de uitvaart plaats en gaan we nog naar andere locaties?
Met de antwoorden op o.a. deze vragen kan ik een complete offerte voor jullie maken, zonder verrassingen achteraf.
 • Het afscheid wordt vaak, door alle emoties, in een roes beleefd en de uitvaartfoto’s geven een tastbare herinnering. De frustratie of boosheid van niet meer weten hoe het was, wordt verminderd doordat je de gebeurtenis op de foto’s terug kunt kijken.
 • Foto’s helpen om erover te praten. Het is vaak lastig om erover te beginnen of mensen weten vaak niet wat ze moeten zeggen, de foto’s kunnen helpen het gesprek op gang te brengen.
 • De foto's geven kinderen een mogelijkheid om de herinnering levend te houden en hun verdriet een plek te geven.
 • De foto's geven een blijvende herinnering aan een laatste afscheid die je kunt delen met mensen die niet aanwezig konden zijn (nabestaanden in het buitenland, zieken, etc.).
Wat veel mensen niet weten is dat afscheidsfotografie van een uitvaartfotograaf in de regel gewoon vergoed wordt door de verzekeraar. Een uitvaartverzekering keert vaak één bedrag uit dat je vrij mag besteden. Uitvaartfoto's zijn een herinnering voor het leven. Neem contact op met je verzekeringsadviseur of uitvaartbegeleider voor de mogelijkheden.
Als dit een wens van jullie is dan doe ik dat zeker, alles gaat in overleg.
Ik probeer het afscheid zo compleet mogelijk vast te leggen. Ik maak foto’s van alle momenten die met het afscheid nemen te maken hebben, detail foto's maar ook overzichtsfoto's. Dit doe ik uiteraard zo onopvallend mogelijk en uiterst respectvol.
De foto’s kunnen kinderen extra steun bieden, omdat zij hun rouw vaak uitstellen. Gemis en verdriet komen soms jaren later. Foto’s helpen bij de verwerking, ze openen een gesprek en bieden troost.
Aanwezigen die bezwaar hebben gefotografeerd te worden maken dit vaak non-verbaal kenbaar, ik probeer daar dan uiteraard zoveel mogelijk rekening mee te houden.
 • De foto’s worden alleen met jou/jullie gedeeld.
 • Foto's worden niet gebruikt, op social media, mijn website of voor welke andere publieke uitingen dan ook, zonder jullie toestemming.
 • Natuurlijk heb je het recht om te weigeren, daar heb ik alle begrip voor en dit respecteer ik volledig.
 • Uiteraard zou ik het wel fijn vinden om je akkoord te krijgen om te laten zien welke foto’s ik maak zodat ik nog meer mensen kan helpen.

Staat je vraag er niet bij?

Neem contact op!

mooie woorden

Instagram

Volg me ook op Instagram!! Met bijna dagelijks nieuwe foto's is er altijd genoeg te beleven. Zo blijf je ook op de hoogte van mijn meest recente werk én lees je meteen over alle leuke aanbiedingen en acties.

"We do not remember days,
we remember moments"
Cesare Pavese

Volg Xammes fotografie