Momentje

kledingtips en meer...

Een goede voorbereiding is het halve werk!

  • kledingtips familie fotoshoots en grote groepen

Kledingtips en meer...

Wat doen we aan vandaag?
Onderstaande tips helpen je wellicht een beetje op weg.

Vaak krijg ik de vraag of ik tips heb, wat aan te doen of waar op te letten in voorbereiding op een fotoshoot, zeker als het gaat om (grote) groepen. Ik hou van kleur in mijn foto's. Dus ja, ik heb zeker tips.

Je kledingkeus is uiteraard heel erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat en sfeer van de foto's. Laat ik wel vooropstellen dat ik het het allerbelangrijkste vind dat je je goed voelt in de kleding die je aantrekt. Het mag zeker iets netter zijn dan je dagelijkse outfit, maar blijf vooral lekker jezelf. Ga je met een (grote) groep op de foto, dan is het met name belangrijk dat de kleuren op elkaar afgestemd zijn. En nee, dat betekent zeker niet dat iedereen precies hetzelfde aan moet (liever niet zelfs), maar denk dan aan bij elkaar passende kleurtinten. Daarnaast is het ook belangrijk om het kleurenpalet van je kleding goed af te stemmen op de locatie van jullie fotoshoot.

Mocht je na het doorlezen nog vragen hebben neem dan zeker even contact met me op.

Als het een prachtige zonnige dag is begrijp ik dat je graag je zonnebril opzet, maarrrrr ....
Probeer dan, op zijn minst een uur voor jullie fotoshoot, je zonnebril even niet te gebruiken. Je ogen kunnen dan alvast wennen aan het felle licht. Dit beperkt enigszins het knijpen met de ogen en zeker het tranen van de ogen bij het eerste contact met het felle licht. En dan heb ik het nog niet eens over de lelijke afdrukken van je zonnebril op je neus.

Fluoriserend kleuren zijn echt een 'NO GO' bij een fotoshoot, maar heel eerlijk gezegd zijn hele felle kleuren in het algemeen gewoon geen goed idee. Met name bij familieshoots of een gezinsportret is het beter om voor rustige kleuren te kiezen. Technisch gezien heeft het ook zijn beperkingen in de digitale fotografie. Bij felle kleuren (zoals rood en oranje) heb je al gauw last van kleuren die bij elkaar vloeken of kleuren die reflecteren op de huid. In de nabewerking is het dan een uitdaging om alles weer bij elkaar te krijgen en dit wil je tijdens een fotoshoot op locatie absoluut zien te voorkomen.

Voorkom volledig witte kledingstukken als jullie een (strand/duinen) fotoshoot hebben, op een zeer zonnige dag. Door het felle licht kunnen witte kledingstukken volledig overbelicht raken, ook door de reflectie van het zand. Kies dan liever voor mooi zachte pasteltinten.

Zorg ervoor dat de geselecteerde kleuren mooi bij elkaar passen en elkaar dus aanvullen. Bijvoorbeeld van eenzelfde kleur donkere en lichtere tinten passen altijd mooi bij elkaar. Ook zou je kunnen kiezen voor hele neutrale kleuren met één accent kleur.

Heb je echt geen idee welke kleuren mooi met elkaar combineren kijk dan hier voor inspiratie.

Is er één persoon bij die eruit 'moet' springen op de foto? Bijvoorbeeld je kindje of opa en oma? Kies dan voor hun een opvallende outfit en alle overige familieleden gaan voor neutrale/rustige tinten. Zo staat de hoofdpersoon echt in het middelpunt!

Wees voorzichtig met te drukke patronen zoals streepjes, ruitjes en te grote prints. Kleinere patronen op een deel van een outfit kan prima, maar houd het bij één of twee mensen in de groep. Patronen moeten elkaar wel complimenteren en zeker niet de aandacht afleiden van het belangrijkste onderwerp in de foto, jullie!

Wil je jullie foto straks in de woonkamer ophangen dan kunnen al die prints of opdrukken erg storend zijn. Het beste kun je dus kiezen voor ‘harmonie’. Beperk patronen en grote prints op kledingstukken en ga liever voor een neutrale look.

Jullie foto's worden ook in zwart/wit opgeleverd. Als je ook van zwart/wit foto's houdt, sta er dan zeker even bij stil hoe de kleuren combinaties zullen overkomen in een zwart/wit foto. Zorg er dan ook voor dat niet iedereen een licht top draag en een donkere broek/rok, maar wissel dit dus af. Een mengeling van lichte en donkere bovenkanten en hetzelfde geldt voor de broeken/rokken. Zorg dus voor voldoende contrast.

Wordt het de stad, duinen, het bos, of strand? Welke kleuren zouden hier het beste bij passen, zodat je niet verdwijnt in de omgeving? Contrast is dus erg belangrijk. Gaan jullie naar een groenrijke omgeving dan kunnen kleuren als okergeel, bordeauxrood of kobaltblauw juist een heel mooi effect geven. Op het strand of in de duinen zullen pastelkleuren zoals lichtblauw, lichtroze, lichtgroen of lichtbruin mooi combineren.

Gaan we naar het strand of de duinen? Dan is het natuurlijk heerlijk om ook de schoenen uit te trekken. En op alle locaties kan het voorkomen dat we gaan zitten. Houd ook hier rekening mee. Trek dus je mooiste, maar ook je meest comfortable kleren aan.

Lange haren zijn prachtig, maar kijk goed naar het weer. Zeker bij strand shoots kan het nogal eens waaien. Neem dan ook, voor het geval dit nodig mocht zijn, spullen mee om eventueel lange haren op te steken of tussendoor te borstelen.

Zorg dat er echt niets in je broekzakken zit. Sleutels, telefoons, kauwgom, muntgeld e.d. het is geen fraai gezicht op de foto.

Ook met koud weer kun je echt prachtige foto's maken. Trek extra laagjes kleding aan of thermo ondergoed onder je mooie kleding (dat doe ik ook ;-)). Kies voor mooie dikke truien en toffe sjaals, dan hoef je ook geen dikke jas aan.

Mocht je na het lezen van bovenstaande tips nog vragen hebben, of twijfel je over jullie kledingkeuze.
Ik help jullie graag!

Neem contact op!

mooie woorden

Instagram

Volg me ook op Instagram!! Met bijna dagelijks nieuwe foto's is er altijd genoeg te beleven. Zo blijf je ook op de hoogte van mijn meest recente werk én lees je meteen over alle leuke aanbiedingen en acties.

"We do not remember days,
we remember moments"
Cesare Pavese

Volg Xammes fotografie