Momentje

kledingtips en meer...

Een goede voorbereiding is het halve werk!

  • kledingtips zwangerschapsshoot

Kledingtips en meer...

Wat doe ik of doen we aan vandaag?
Onderstaande tips helpen je wellicht een beetje op weg.

Vaak krijg ik de vraag of ik tips heb, wat aan te doen of waar op te letten in voorbereiding op een zwangerschapsfotoshoot. Ik hou van kleur in mijn foto's. Dus ja, ik heb zeker tips.

Je kledingkeus is uiteraard heel erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat en sfeer van de foto's. Laat ik wel vooropstellen dat ik het het allerbelangrijkste vind dat je je goed voelt in de kleding die je aantrekt. Het mag zeker iets netter zijn dan je dagelijkse outfit, maar blijf vooral lekker jezelf. Ga je ook met je gezin of een groep op de foto, dan is het met name belangrijk dat de kleuren op elkaar afgestemd zijn. En nee, dat betekent zeker niet dat iedereen precies hetzelfde aan moet (liever niet zelfs), maar denk dan aan bij elkaar passende kleurtinten. Daarnaast is het ook belangrijk om het kleurenpalet van je kleding goed af te stemmen op de locatie van je zwangerschapsfotoshoot.

Kies vooral kleding waar jij je prettig in voelt! Draag je nooit een jurk? Doe dit dan ook vooral niet tijdens de zwangerschapfotoshoot. Het belangrijkste is dat jij je op je gemak voelt in kleding die je graag draagt en dat bij je past.

Het is wel belangrijk om met een paar dingen rekening te houden:

  • Het is uiteraard heel fijn als je buik mooi geaccentueerd wordt door de kleding die je uitkiest. Dit kan zowel een strak shirt zijn of een mooie jurk waarbij de buik goed uitkomt. Mooi goed zittende basic kledingstukken zijn altijd goed voor zwangerschapsshoot. In een mooie witte blouse, een standaard zwart shirt of in een comfortabele tricot jurk komt jouw buik mooi tot zijn recht.
  • Spijkerbroek of jasje zijn altijd mooi en tijdloos
  • Een klassieke LBD = Little Black Dress is natuurlijk altijd goed
  • Is je zwangerschapsfotoshoot in de winter of is het nog fris buiten? Neem dan een mooie dik, lange, vest of mantel mee die open kan hangen en/of een mooie grote sjaal.

Fluoriserend kleuren zijn echt een 'NO GO' bij een zwangerschapsfotoshoot, maar heel eerlijk gezegd zijn hele felle kleuren in het algemeen gewoon geen goed idee. Met name bij zwangerschapsfotoshoots met het gezin is het beter om voor rustige kleuren te kiezen. Technisch gezien heeft het ook zijn beperkingen in de digitale fotografie. Bij felle kleuren heb je al gauw last van kleuren die bij elkaar vloeken of kleuren die reflecteren op de huid. In de nabewerking is het dan een uitdaging om alles weer bij elkaar te krijgen en dit wil je tijdens een fotoshoot op locatie absoluut zien te voorkomen.

Voorkom volledig witte kledingstukken als je een (strand/duinen) zwangerschapsfotoshoot hebt, op een zeer zonnige dag. Door het felle licht kunnen witte kledingstukken volledig overbelicht raken, ook door de reflectie van het zand. Kies dan liever voor mooi zachte pasteltinten.

Zorg ervoor dat de geselecteerde kleuren mooi bij elkaar passen en elkaar dus aanvullen. Bijvoorbeeld van eenzelfde kleur donkere en lichtere tinten passen altijd mooi bij elkaar. Ook zou je kunnen kiezen voor hele neutrale kleuren met één accent kleur.

Heb je echt geen idee welke kleuren mooi met elkaar combineren kijk dan hier voor inspiratie.

Vermijd te drukke patronen zoals streepjes, ruitjes en te grote prints. Deze leiden af, want we willen uiteraard graag dat de nadruk op je mooie buik of op jullie wondertje komt te liggen.

Het beste kun je dus kiezen voor ‘harmonie’. Beperk patronen en grote prints op kledingstukken en ga liever voor een rustige en neutrale look.

Je foto's worden ook in zwart/wit opgeleverd. Als je ook van zwart/wit foto's houdt, sta er dan zeker even bij stil hoe de kleuren combinaties zullen overkomen in een zwart/wit foto. Als je bijvoorbeeld een mooie donkere vest/jasje draagt met daaronder een lichte shirt, dan word je buik extra geaccentueerd.

Wordt het de stad, duinen, het bos, of strand voor je zwangerschapsshoot? Welke kleuren zouden hier het beste bij passen, zonder dat je niet verdwijnt in de omgeving? Contrast is dus erg belangrijk. Gaan we naar een groenrijke omgeving dan kunnen kleuren als okergeel, bordeauxrood of kobaltblauw juist een heel mooi effect geven.

Op het strand of in de duinen zullen pastelkleuren zoals lichtblauw, lichtroze, lichtgroen of lichtbruin mooi combineren.

Gaan we naar het strand of de duinen? Dan is het natuurlijk heerlijk om ook de schoenen uit te trekken. En op alle locaties kan het voorkomen dat we gaan zitten. Houd ook hier rekening mee. Trek dus je mooiste, maar ook je meest comfortable kleren aan.

Lange haren zijn prachtig, maar kijk goed naar het weer. Zeker bij strand shoots kan het nogal eens waaien. Neem dan ook, voor het geval dit nodig mocht zijn, spullen mee om eventueel lange haren op te steken of tussendoor te borstelen.

Wanneer je je zwangerschapsfotoshoot thuis plaatsvindt, kan het leuk zijn om ook je blote buik te fotograferen! Maar ook op locatie is dit uiteraard mogelijk, we kunnen altijd een rustig plekje opzoeken.

Qua kleding kun je hiervoor denken aan een grote witte blouse/vest die je open laat hangen en een broek met mooie BH.

Om strepen op de buik te voorkomen is het dan wel belangrijk om ongeveer 1,5 uur voor je zwangerschapsfotoshoot geen strakke lingerie of broek over je buik te dragen.

Ook met koud weer kun je echt prachtige foto's maken. Trek extra laagjes kleding aan of thermo ondergoed onder je mooie kleding (dat doe ik ook ;-)). Kies voor een mooie dikke trui en stoere sjaal, dan hoef je ook geen dikke jas aan.

Maak je op zoals je dat op een normale doordeweekse dag ook zou doen! Ga vooral niet teveel experimenten voor je zwangerschapsfotoshoot, het allerbelangrijkst is dat je gewoon lekker jezelf blijft. Belangrijk is wel dat het er goed verzorgt uit ziet. Heb je snel last van droge lippen? Zorg dan dat je een lipgloss of lippenstift bij je hebt. Draag je normaliter veel make up? Zorg dan dat je make up voor de zwangerschapsfotoshoot neutraal van kleur is. Felle kleuren kunnen een onrustig beeld geven en overheersen.

Er zullen ook close ups van je handen en je buik worden gemaakt. Bij close ups zie je vaak ieder vuiltje of oneffenheid zitten. Mannenhanden worden helaas vaak minder goed verzorgd, zorg er dan ook voor dat de nagels goed schoon zijn. Verzorging van deze kleine details is dan ook erg belangrijk!

Neem een voorwerp mee dat een bijzondere betekenis heeft voor jullie, als je dat leuk vindt! Denk hierbij aan een echofoto, schattige kleine schoentjes of dat eerste knuffeltje dat je hebt gekocht!

Mocht je na het lezen van bovenstaande tips nog vragen hebben, of twijfel je over jullie kledingkeuze. Neem gerust contact met me op. Ik help jullie graag!

Neem contact op!

mooie woorden

Instagram

Volg me ook op Instagram!! Met bijna dagelijks nieuwe foto's is er altijd genoeg te beleven. Zo blijf je ook op de hoogte van mijn meest recente werk én lees je meteen over alle leuke aanbiedingen en acties.

"We do not remember days,
we remember moments"
Cesare Pavese

Volg Xammes fotografie