Wie mij volgt op Instagram weet dat ik altijd en overal foto's maak met mijn iPhone. Het is tenslotte de camera die ik ALTIJD bij me heb en ik zie ook altijd en overal mooie beelden. Fotograferen met je iPhone camera is echt makkelijker dan je waarschijnlijk denkt en geloof me iedereen kan het. En als je de camera van je iPhone begrijpt zul je ook zien dat de kwaliteit van je foto's zullen verbeteren.

De eerste iPhones hadden een vrij simpele camera zonder flitser of zoom. In de loop der jaren is de camera in de iPhone veel beter geworden, hierdoor kun je met een gerust hart je compactcamera thuis laten. Hieronder 15 tips voor het gebruik van je iPhone camera.


TIP 1 | Fotograferen

De iPhone is zo makkelijk te bedienen, dat het waarschijnlijk niet echt nodig is om je uit te leggen hoe je een foto moet maken. Toch zijn er wel een paar dingen die echt wel handig zijn om te weten. Zo kun je...

  • ...een foto maken met behulp van de volumeknop.
  • ...foto's schermvullend bekijken, bewerken, erop inzoomen, een foto via e-mail verzenden of een foto instellen als achtergrond, omdat ze na het maken direct worden opgeslagen in de filmrol van je iPhone.

Zo maak je een foto met je iPhone:

  • Tik op het Camera icoontje op het beginscherm van je iPhone.
  • Kies onderin het scherm welk soort foto je wilt maken, bijvoorbeeld normaal, vierkant, panorama of portretfoto. De portretmodus is beschikbaar op de iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus en iPhone X en iPhone XS.
  • Kies een onderwerp dat je wilt fotograferen, bijvoorbeeld een landschap. Op het scherm kun je gelijk zien of je compositie mooi is.
  • Druk op de witte 'ontspanknop', of gebruik de volumeknoppen aan de zijkant van je iPhone. Het gebruiken van de volumeknop is met name handig bij het maken van een selfie.
  • De foto die je hebt gemaakt verschijnt onderin je scherm. Tik op de foto als je deze meteen wilt bekijken. Zo niet, dan vind je de foto’s later terug in je camerarol.

TIP 2 | Scherpstellen

Met de iPhone camera kun je ook precies aangeven op welk onderwerp je wilt scherpstellen. Doe je niets dan zal je camera zich automatisch scherpstellen op een onderwerp met het meeste contrast of dat zich het meest dichtbij bevindt.

Wil je zelf bepalen wat scherp moet zijn in je foto, dan kun je dit doen door op het onderwerp (dus op je scherm) te tikken. Heb je te maken met een bewegend onderwerp houd je vinger dan een paar tellen op het scherm zodat de AF/AE vergrendeling wordt geactiveerd. Ondanks dat je onderwerp beweegt zal je scherpstelpunt niet veranderen omdat deze is vergrendeld totdat je op de 'ontspanknop' drukt.


TIP 3 | Belichting aanpassen

Door op je scherm te tikken tijdens het scherpstellen wordt ook de belichting bepaald. Is een bepaald gedeelte van de foto erg donker, dan kun je daarop tikken om de belichting te verbeteren, maar hierdoor verandert ook je scherpstelpunt. Indien je je scherpstelpunt hebt bepaald en de foto is iets te donker of te licht kun je dit toch aanpassen. Je ziet naast het scherpstelvlakje een zonnetje met schuifknop voor meer of minder belichting (zie hieronder). Door van boven naar beneden te vegen kun je de belichting aanpassen, doe dit met beleid om ervoor te zorgen dat sommige delen van je foto niet overbelicht worden.

15 tips iphone fotografie
TIP 4 | Van bovenaf

Je ziet het steeds vaker foto’s die van bovenaf worden genomen. Een van de grootste problemen hierbij is echter dat je de schaduw van je handen ziet, omdat het licht ook meestal van bovenaf komt, iets om dus goed in de gaten te houden. Om een mooie compositie te maken is het ook handig als je het raster (Grid) van je camera aanzet. Onderstaand filmpje, van Apple, legt het hoe dit te doen.


TIP 5 | Zwart Wit

Zwart Wit foto's zijn tijdloos en soms komen bepaalde onderwerpen gewoon veel beter tot hun recht als je voor Zwart Wit kiest. Persoonlijk zou ik nooit een foto meteen met een Zwart Wit filter maken. Ik schiet altijd in kleur en zet hem daarna om in Zwart Wit in een bewerkingsapp als bv SNAPSEED, want een Zwart Wit foto kun je nooit meer omzetten naar kleur mocht je van gedachten veranderen. Maar weet je het zeker dat je de foto alleen in Zwart Wit wilt, dan kun je uiteraard gelijk voor een filter kiezen. Onderstaand filmpje, van Apple, laat zien hoe.


TIP 6 | Realtime fotofilters

In de iPhone camera zijn ook filters waaruit je kunt kiezen als je een foto maakt. Als je op de drie overlappende bolletjes klikt aan de bovenzijde van je scherm, dan verschijnen onder je foto de verschillende filters. Veeg naar links of rechts over je scherm, je ziet dan gelijk het effect van de filters (realtime) op je foto, heb je een filter gevonden die het beste bij de sfeer van je foto past dan druk je op de 'ontspanknop'.

15 tips iphone fotografie
TIP 7 | Toegang tot de Camera app

Er zijn een aantal opties om de Camera app te openen.

  • Open het Bedieningspaneel en tik op het Camera icoon.
  • Vraag Siri om de Camera app te openen.
  • Druk met 3D Touch op het Camera icoontje en kies meteen de gewenste foto type dat je wilt maken, bijvoorbeeld selfie, portret of vierkant.

TIP 8 | Makkelijker foto’s maken zonder bewegingsonscherpte

Bij het maken van een foto kan het soms lastig zijn om op de 'ontspanknop' op je scherm te drukken, zonder dat je last krijgt van bewegingsonscherpte. Gelukkig zijn er ook andere manieren om gemakkelijker een foto te maken met de iPhone camera.

  • Heb je een Apple Watch? Start de camera app op je Watch en maak en foto terwijl je iPhone eventueel verderop op een statief staat.
  • Gebruik de volumeknoppen aan de zijkant van je iPhone. Het maakt niet uit welke volumeknop je gebruikt.
  • Gebruik de volumeknoppen van je oordopjes. Hiermee creëer je eenvoudig een afstandsbediening. Je doet de oordopjes niet in je oor, maar je gebruikt alleen de knoppen op de kabel om zonder je camera aan te raken een foto te maken.
  • Gebruik een selfiestick: de meeste selfiesticks hebben een ingebouwd knopje in het handvat, waarmee je een foto kunt maken.
  • Gebruik een Bluetooth knop: deze zijn los te koop. Koppel de knop via Bluetooth en gebruik deze om de camera te activeren.
  • Gebruik de timer: stel een tijdsduur in van 3 of 10 seconden voordat de foto wordt gemaakt. Zo heb jij nog even tijd om te zorgen dat iedereen klaar staat en wordt de foto na het aftellen vanzelf gemaakt.

TIP 9 | Extra foto opties voor de iPhone camera

Je kunt bij het maken van foto’s gebruik maken van allerlei extra functies.

  • Panoramafoto’s: dit zijn extra brede/lange foto’s van bijvoorbeeld een landschap.
  • Portretfoto’s: voor mensen, huisdieren en objecten die je met scherptediepte wilt fotograferen.
  • HDR foto’s: foto’s waarbij de donkere en lichte gedeeltes beter in balans zijn.
  • Live foto's: foto’s met een korte animatie.

TIP 10 | Zoomen

De iPhone camera kan niet alleen scherpstellen, maar je kunt ook inzoomen. Dit kan op twee manieren:

  • Door in te zoomen op het scherm met pinch & zoom. Dit doe je door je vingers op het scherm te zetten en te spreiden. Er verschijnt dan een schuifknop onderin beeld waarmee je het inzoomen kunt regelen. Deze functie is beschikbaar op toestellen met een enkele camera aan de achterkant.
  • Bij toestellen met een dubbele camera aan de achterkant heb je een knop 1x zoom onderin het scherm. Door hierop te tikken schakel je over naar 2x zoom. Je kunt nog verder inzoomen door de pinch & zoom methode, tot maximaal 10x zoom.

Het is wel belangrijk om hierbij onderscheid te maken tussen optische en digitale zoom. Op een iPhone 7 Plus en nieuwere toestellen met dubbele camera’s heb je tot 2x optische zoom tot je beschikking. Deze zoom is hardwarematig en levert de beste resultaten op. Verder inzoomen tot zelfs 10x is mogelijk, maar besef dat het hierbij gaat om digitale zoom. Deze softwarematige zoom is niet zo heel mooi en ik zou het je dan ook afraden deze te gebruiken. Een stapje naar voren zetten brengt je ook al dichter bij je onderwerp ;-) en levert mooiere foto's op dan wanneer je digitaal inzoomt.


TIP 11 | Flitsen

Sinds de iPhone 4 heeft de camera van de iPhone een flitser. Dit is een lampje naast de cameralens. Dankzij de flitser kun je beter foto’s maken onder slechte lichtomstandigheden. Je hebt drie opties: Uit, Aan of Auto. Bij de laatste optie bepaalt de iPhone zelf of de flitser wordt gebruikt afhankelijk van de lichtomstandigheden. De laatste ontwikkelingen zijn de 'True Tone flitser' en 'Slow Sync flitser', deze zijn aanwezig op de iPhone 8 en nieuwer. De 'True Tone flitser' werd al ingevoerd op de iPhone 6 en zorgt ervoor dat de flitser goed past bij de huidtint van de persoon die je wilt fotograferen. Apple gebruikt in de nieuwste toestellen hiervoor een flitser met vier ledlampjes. De 'Slow Sync flitser' combineert een tragere sluitersnelheid met een korte strobe pulse. Dit zorgt er bij matige lichtomstandigheden voor dat het object uit de voorgrond goed in beeld is, maar dat ook nog iets van de achtergrond zichtbaar is.

Persoonlijk gebruik ik NOOIT de flitser op mij iPhone simpelweg omdat ik flitslicht echt niet mooi vind, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.


TIP 12 | HDR foto’s maken

HDR staat voor High Dynamic Range. HDR-fotografie: wat is het?
Als je op een zonnige dag buiten staat, dan zijn er met het blote oog altijd gedeeltes die in de schaduw liggen en gedeeltes die fel door de zon worden beschenen. Bij bewolkt weer is het licht gefilterd, waardoor je de minste verschillen in lichtintensiteit zult zien. Het menselijk oog kan zich aanpassen aan die grote variatie in lichtintensiteit, maar de camerasensor niet. Vandaar dat HDR-fotografie meerdere foto’s van hetzelfde tafereel maakt, waarbij de instellingen van de belichting steeds verschillend zijn. Deze twee of meer foto’s worden vervolgens samengevoegd tot één foto.

Tik op de HDR knop (bovenaan je camera) om HDR in- of uit te schakelen. Kies je voor HDR, dan zal de iPhone steeds twee foto’s maken, een normale foto en een HDR geoptimaliseerde foto. Je bepaalt zelf of je beide foto’s wilt bewaren. Via de instellingen kun je aangeven of je alleen de HDR foto wilt bewaren of ook de originele foto. HDR is ook met name zeer geschikt als je vuurwerk wilt fotograferen.


TIP 13 | Zet je raster aan

Een mooie hulpmiddel op je telefoon is het raster op je scherm. Hiermee kun je zorgen dat de horizon altijd recht is. Het raster kan je ook helpen bij het bepalen van je compositie door gebruik te maken van de 'Regel van derden'.

De regel van derden is de meest bekende regel wat betreft compositie, mede doordat veel camera’s deze lijnen als raster kunnen tonen in je zoeker of de live view. Het is eigenlijk heel simpel: verdeel het beeld in negen gelijke vlakken en plaats je onderwerp op één van de lijnen of op een kruising van de lijnen. Vooral de kruisingen zijn punten waar direct de aandacht naartoe gaat. Bij het maken van een portret plaats je bijvoorbeeld het oog of de ogen van je model op de bovenste horizonlijn.

Het raster staat standaard uit, om het raster aan te zetten ga je naar Instellingen » Camera» Raster. Het raster verschijnt niet op je uiteindelijke foto, het is uitsluitend bedoeld als hulpmiddel.

15 tips iphone fotografie
TIP 14 | Live foto's

Je kunt met de iPhone camera ook Live foto's maken. Dit zijn foto’s waarbij een korte animatie is opgenomen, zodat je kunt zien wat er tijdens het maken van de foto gebeurde. Je kunt dit inschakelen via de Camera app vanaf de iPhone 6s. Je kunt ook een langere sluitertijd simuleren door gebruik te maken van Live foto's.


TIP 15 | Fotograferen met RAW en geavanceerde apps

Apple biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om apps te maken waarin je de focus, belichting, sluitertijd en meer zelf kunt regelen. In deze geavanceerde camera apps heb je veel meer mogelijkheden om zelf de instellingen aan te passen. Voorbeelden zijn CAMERA+, ProCamera en MANUAL. Wil je het maximale uit je iPhone camera halen dan kun je het beste kiezen voor een gespecialiseerde fotografie app.

Het is zelfs mogelijk om foto’s te maken in RAW formaat. Hiervoor zul je echter ook gebruik moeten maken van externe fotografie apps, zoals ADOBE LIGHTROOM of CAMERA+.

Ook belangrijk om te weten is dat Apple in iOS 11 is overgestapt op het HEIF formaat, als opvolger van JPEG. Alle foto’s die je op de nieuwste iPhones maakt worden vastgelegd in HEIF, dat maar de helft van de opslagruimte in beslag neemt maar met dezelfde kwaliteit. Dus nu kun je nog meer foto's maken voordat je geheugen vol is ;-).

Mocht je na het lezen van bovenstaande tips nog vragen hebben, stel je vraag hieronder. Ik reageer altijd!

Wil je beter leren fotograferen met je smartphone? Volg een workshop smartphone/iphone fotografie. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.