Nog een kleine 1,5 dag en dan is het zover! Iedereen is al druk in de weer met het kopen van mooi vuurwerk. En dit alles willen we natuurlijk ook mooi fotograferen als het weer het toelaat. Niet iedereen wil zijn dure spiegel reflex camera meenemen, maar de meesten van ons hebben wel een iPhone of ander smartphone op zak, waar ook mooie vuurwerk foto's mee gemaakt kunnen worden, mits je op een aantal punten let.

Ik beperk me even tot de iPhone, maar deze tips zijn uiteraard ook toepasbaar voor alle andere smartphones.

1. Zet HDR aan
Tips iPhone vuurwerk fotografie, Xammes fotografie

Wanneer HDR op je iPhone is inschakelt en vervolgens een foto maakt, neemt je telefoon meerdere foto's met verschillende belichtingen, voor elk onderwerp in de foto. Vervolgens worden alle beelden samengevoegd om één foto te creëren die op alle plekken goed belicht is.

Het aanzetten van HDR is heel eenvoudig. Als je camera aanstaat zie je links, of boven, afhankelijk van hoe je hem vasthoud, HDR staan. Tik erop en zet hem op AAN.

Het is ook altijd verstandig om de originele foto te bewaren, dan kun je later bepalen welke je het beste vindt om te bewaren. Mocht de HDR versie niet naar wens zijn dan kun je deze verwijderen en dan heb je in ieder geval nog de originele foto's of andersom.

Check, van te voren, wel even of je deze instelling aan hebt staan.

Instellingen > Camera > Bewaar normale foto (helemaal onderaan).


2. Vergrendel je AE/AF
Tips iPhone vuurwerk fotografie, Xammes fotografie

Als je een aantal foto's hebt gemaakt waar je tevreden over bent. Gebruik dan je AE/AF vergrendeling zodat de andere foto's die je maakt ook perfect worden qua belichting.

Het aanzetten van AE/AF vergrendeling is heel eenvoudig. Tik op je scherm op de plek waar je de belichting/scherpte wilt instellen en houd je vinger even op het scherm. AE/AF vergredeling in je scherm verschijnt (zie de foto hierboven).

3. Maak veel en vaak foto's

Maak vooral veel en vaak foto's gedurende het vuurwerk afsteken en als het vuurwerk is afgelopen, kun je rustig bekijken welke foto's je de moeite waard vindt om te bewaren.

4. Gebruik Burst modus

In de burst modus maakt je iPhone snel achter elkaar een serie foto's. Wat uitermate geschikt is voor bewegende onderwerpen en dit kan dus ook goed werken bij het fotograferen van vuurwerk.

Het aanzetten van burst modus is heel eenvoudig. Je houdt simpelweg de ontspanknop van je camera ingedrukt. Je camera blijft net zo lang foto's maken totdat je de ontspanknop los laat.

5. Experimenteer met de sluitertijd en ISO waarden

Om zo snel mogelijk goede foto’s te maken, regelt je iPhone veel camera instellingen automatisch.
Het bepalen van de juiste sluitertijd is er één van. De sluitertijd is de tijd waarin je camera licht opvangt om de foto te maken. Een langere sluitertijd geeft je iPhone meer tijd om licht te vangen en hierdoor krijg je ander soort foto’s. Er wordt een zogeheten lichtspoor gecreëerd. Voor een gaaf lichtspoor van (ontploffend) vuurwerk zet je de sluitertijd tussen de 1/8s en 1/2s. Hier kun je een app als CAMERA+ 2 voor gebruiken. Onthoud wel dat je bij zo'n lange sluitertijd een statief moet gebruiken voor mooie scherpe foto's.

ISO heeft betrekking op hoeveel licht je camera opvangt. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer licht er wordt opgevangen. Meer licht betekent doorgaans een betere foto, maar bij een hogere ISO waarde hoort ook meer ruis. Het fotograferen van vuurwerk (felle lichtflitsen in een donkere situatie) is een uitstekende gelegenheid om te experimenteren met je ISO waarden. Zet deze waarde bijvoorbeeld eens op 200 of 400 ISO.

Zet hiervoor de app Camera+ 2, op MANUAL en pas de sluitertijd en ISO waarden naar wens aan.

Tips iPhone vuurwerk fotografie, Xammes fotografie
6. Gebruik een statief/tripod

Omdat het, ondanks het vuurwerk, vrij donker zal zijn zal je telefoon een langere sluitertijd gebruiken om de foto's te maken en wordt het lastig om uit de hand scherpe foto's te maken. Om te voorkomen dat je foto's wazig en onscherp worden kun je daarom het beste gebruik maken van een STATIEF/TRIPOD.

Heb je geen statief zorg dan dat je heel stevig staat en klem je armen goed tegen je bovenlichaam aan, om ervoor te zorgen dat je telefoon zo min mogelijk beweegt tijdens het maken van de foto's.

7. Maak ook eens een slow motion video

Heb je een aantal fraaie foto’s gemaakt of ben je toch meer een videograaf? Met je iPhone kun je ook mooie vuurwerkvideo’s maken, bijvoorbeeld via de slowmotion-modus. Hierbij neemt de camera een reguliere video op die later vertraagd wordt afgespeeld. Een ontploffende vuurpijl of duizendklapper wordt hierdoor nog spectaculairder.

Je vindt de slowmotion filmmodus op de iPhone 5S en nieuwer. Open de camera-app, blader door de verschillende standen en kies Slowmotion.


Extra tips
  • Houd je telefoon zo lang mogelijk in je binnenzak, zodat hij op temperatuur blijft. Word je telefoon te koud dan loopt je batterij heel snel leeg en kan hij heel traag reageren.
  • Check of je lens goed schoon is.
  • Zorg dat je al klaarstaat voordat de eerst vuurwerk wordt afgestoken. De lucht is dan het meest helder/schoon, dus dan heb je ook de mooiste foto's.
  • Zet je flits UIT!
  • Nooit zoomen met je telefoon.
  • Zorg dat er voldoende ruimte op je telefoon is om véél foto's te maken.
  • Gebruik de volume knop van je headseat als ontspanknop of de ontspanknop op je iWatch.

Welke optie je ook gebruikt. Héél veel plezier, doe voorzichtig en geniet van al het mooie vuurwerk!!

Wil je beter leren fotograferen met je smartphone? Volg een workshop smartphone/iphone fotografie. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.