Wist je dat je met je iPhone van een foto met korte sluitertijd een foto kunt maken met een lange sluitertijd? Het klinkt raar, maar het kan echt en hoe lees je hieronder.

Het is hiervoor wel van belang dat je de LIVE functie geactiveerd hebt in de iPhone Camera. Deze functie zit vanaf de iPhone 6s in de camera van Apple (je telefoon moet wel geupdate zijn tot iOS 11 of hoger).

lange sluitertijd creëren met je iphone

LIVE foto's zijn foto’s die ook het moment net vóór en ná de opname opnemen, compleet met beweging en geluid. Eigenlijk gaat het om een serie afzonderlijke beeldjes, die samenvloeien in een ‘animatiefilmpje’ die ongeveer twee seconden duurt. Het is niet altijd heel bijzonder, maar je kunt er wel hele leuke effecten mee creëren, waaronder een lange sluitertijd effect.

In iOS 11 werd LIVE foto's o.a. uitgebreid met Lange Belichting, een functie die we kennen uit de wereld van de spiegelreflexcamera’s. Het verschil tussen een korte en lange belichting (oftewel sluitertijd) kun je het beste zien bij een waterval. Bij een korte sluitertijd lijkt het water wel bevroren, bij een lange sluitertijd ontstaat er een fluweelachtige stroom. Andere fijne onderwerpen voor een lange belichting/sluitertijd zijn de achterlichten van rijdende auto’s of vuurwerk, waarbij er langgerekte lichtstrepen zullen verschijnen.


Zo ga je te werk

lange sluitertijd creëren met je iphone
  • Schakel in de Camera-app van je iPhone de LIVE fotofunctie in (de gele rondjes)
  • Hou je camera goed stil of gebruik een statief
  • Stel AE/AF-vergrendeling in om ervoor te zorgen dat je foto in focus blijft, je fotografeert tenslotte een bewegend onderwerp
  • Zorg er wel voor dat je het te fotografen onderwerp ruim in beeld neemt, want het omzetten naar Lange Belichting zorg voor beeldverlies aan alle kanten (zie het verschil onderaan deze blog)
  • Maak je foto
  • Zoek de foto op in je foto galerij en veeg over de foto met een vinger naar boven, je komt in een ander scherm (zie ook de foto's hieronder)
  • Onder de foto zie je nu een lijstje met Effecten
  • Kies voor Lange Belichting (veeg eventueel een stukje naar links als je dit effect niet ziet staan)
  • Meer hoef je niet te doen, enkele tellen later verschijnt de bewerkte foto vanzelf in beeld en de kans is groot dat deze veel artistieker oogt dan het origineel ;-)
lange sluitertijd creëren met je iphone

Het bijzondere van LIVE foto's in iOS 11 is dat je een foto met korte sluitertijd achteraf nog kunt omtoveren in een opname met een lange belichting/sluitertijd. Belangrijk is dan wel dat je de iPhone tijdens het fotograferen zo stil mogelijk houdt (ik zou een statief aangeraden), want uiteindelijk gaat het om een foto die wordt samengesteld uit meerdere achtereenvolgende opnamen.


Voor en na

lange sluitertijd creëren met je iphone
lange sluitertijd creëren met je iphone

LET OP: Niet elke iPhone is geschikt om Live foto's te maken. Je hebt er minstens een iPhone 6s (Plus) of SE voor nodig. Het bekijken van Live foto's kan wel op elk toestel dat iOS 9 ondersteunt.

Wil je meer iPhone tips bekijken? Kijk dan hier of wil je beter leren fotograferen met je iPhone, kijk dan hier of neem, geheel vrijblijvend, contact met me op.

DELEN is lief!