Uiteraard ga je voor het echt werk aan de slag met je spiegel reflex camera, maar omdat ik altijd zeg...

De beste camera is de camera die je bij je hebt...


en laten we eerlijk zijn, dat is toch steeds vaker onze smartphone en in mijn geval iPhone, omdat we deze altijd bij ons hebben. Gelukkig worden de camera's in de smartphones steeds beter en daardoor de foto's van hoger kwaliteit.

Maar hoe zorg je er nu voor dat ook jouw smartphone foto's mooi worden?

De komende 7 dagen geeft ik je dagelijks een tip.


Tip 1: LICHT

Licht is waar het om draait in de fotografie. En het licht wordt opgevangen door de sensor in je smartphone. De sensor in je smartphone is vele malen kleiner dan de sensor van een spiegel reflex camera, waardoor je sneller 'last' zult hebben van ruis* in je foto's, wanneer er te weinig licht aanwezig is. Dit zijn van die gekleurde pixels, met name in de donkere partijen van je foto.

Voor een goede foto is het dus echt belangrijk dat er voldoende licht is. De mooiste foto's maak je met daglicht, het liefst op een beetje zonnige dag.

Als je binnen fotografeert zorg dan ook voor voldoende licht. Schuif de gordijnen open of doe alle lampen aan.

Zet je onderwerp mooi in het licht. Door je onderwerp te draaien zie je snel genoeg of het licht er mooi op valt. Hoe meer licht, hoe meer kans dat je foto er goed uit zal komen te zien.

Heb je een vraag over bovenstaande tip? Stel hem hieronder gerust. Ik reageer altijd!

Morgen een tip over... FLITS

Tot morgen!
Groetjes Sharon

TIP 2: Flits
TIP 3: Zoom
TIP 4: Standpunt
TIP 5: Stabiliseren
TIP 6: Focus
TIP 7: APPS

*Digitale ruis ontstaat bij de omzetting van licht in de sensor van de camera. Het analoge licht (fotonen) dat bij het fotografen op de sensor valt wordt hier omgezet naar een digitaal signaal (elektronen). Het licht op de sensor wordt opgevangen door miljoenen pixels. Elke pixel vangt een klein gedeelte van het licht op. Hoe meer licht er op elke pixel valt, hoe mooier de foto. Maar de fotonen vallen niet gelijkmatig op de pixels, maar willekeurig. Niet elke pixel verwerkt daardoor evenveel fotonen. Onder bepaalde omstandigheden kan dit kleine afwijkingen veroorzaken in het omzetten van het licht. Er worden dan minder fotonen gelijkmatig verwerkt, waardoor de digitale ruis toeneemt. De donkere delen van een foto hebben sneller last van ruis.

Krijg je de smaak te pakken en wil je een stapje verder met het fotograferen met je smartphone, volg dan een workshop smartphone/iphone fotografie. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.