Uiteraard ga je voor het echt werk aan de slag met je spiegel reflex camera, maar omdat ik altijd zeg...

De beste camera is de camera die je bij je hebt...


en laten we eerlijk zijn, dat is toch steeds vaker onze smartphone en in mijn geval iPhone, omdat we deze altijd bij ons hebben. Gelukkig worden de camera's in de smartphones steeds beter en daardoor de foto's van hoger kwaliteit.

Maar hoe zorg je er nu voor dat ook jouw smartphone foto's mooi worden?

Nog 3 dagen geeft ik je dagelijks een tip. Heb je de tip van gisteren gemist? Geen probleem kijk hier.


Tip 5: Stabiliseren

Bewegingsonscherpte kun je alleen voorkomen als je je smartphone goed stil houdt, het stabiliseren van je smartphone. Velen hebben de neiging om met 1 hand hun smartphone vast te houden en dan met dezelfde hand een foto te maken. Dit kan goed gaan, bij voldoende licht, maar de kans dat je foto onscherp wordt is redelijk groot.

Bewegingsonscherpte kan ontstaan omdat er niet voldoende licht is en je smartphone daardoor een langere sluitertijd nodig heeft om de foto te maken. In de tussentijd wordt er onbewust teveel met de smartphone bewogen waardoor er bewegingsonscherpte ontstaat. Dat kan komen doordat je trilt, adem haalt, je niet goed stevig staat of omdat het waait.

Het is dus belangrijk om je smartphone goed stil te houden. Dit kun je doen door je smartphone met twee handen stevig vast te houden en je ellebogen stevig tegen je bovenlichaam aan te drukken. Zorg daarbij ook dat je voeten iets uit elkaar op een stevige, platte ondergrond staan, en je zou ook even je adem kunnen inhouden tijdens het maken van de foto. Alle beetjes helpen ;-).

Voor meer stabiliteit kun je je telefoon ook op een tafel, muurtje of brugleuning zetten. Blijf hem wel goed vasthouden bij de laatste twee opties, je wilt tenslotte niet dat hij naar beneden valt. ;-) Je kunt ook op de grond gaan zitten en je smartphone op je knieën laten rusten. Dat is wat ik heb gedaan bij het maken van de linker foto hierboven.

Je kunt ook gebruik maken van een Smartphone statief. En als je er zeker van wilt zijn dat je camera niet beweegt tijdens het maken van de foto, maak dan gebruik van de zelfontspanner op je smartphone, want door op de 'ontspanknop te drukken' kun je ook zorgen voor ongewenste beweging.

Heb je een vraag over bovenstaande tip? Stel hem hieronder gerust. Ik reageer altijd!


Morgen een tip over... FOCUS

Tot morgen!
Groetjes Sharon

TIP 1: Licht
TIP 2: Flits
TIP 3: Zoom
TIP 4: Standpunt
TIP 6: Focus
TIP 7: APPS

Wil je beter leren fotograferen met je smartphone? Volg een workshop smartphone/iphone fotografie. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.