Uiteraard ga je voor het echt werk aan de slag met je spiegel reflex camera, maar omdat ik altijd zeg...

De beste camera is de camera die je bij je hebt...


en laten we eerlijk zijn, dat is toch steeds vaker onze smartphone en in mijn geval iPhone, omdat we deze altijd bij ons hebben. Gelukkig worden de camera's in de smartphones steeds beter en daardoor de foto's van hoger kwaliteit.

Maar hoe zorg je er nu voor dat ook jouw smartphone foto's mooi worden?

Heb je de tip van gisteren gemist? Geen probleem kijk hier.


Tip 6: Focus

Onder focus verstaan we het scherpstellen van onze foto. En het liefst bepalen we zelf wat wel en niet scherp moet zijn op een foto.

Als je een foto maakt met je smartphone zul je zien dat hij zelf zijn focuspunt bepaalt, je ziet een oplichtend vierkantje op je scherm. Het focuspunt wordt door je smartphone bepaald door het aanwezige contrast en de afstand van het onderwerp of onderwerpen tot je lens. Vaak is dat het meest dichtbij zijnde onderwerp, met het meeste contrast, maar misschien is dat juist niet hetgeen je scherp wilt hebben.

Ik bepaal graag zelf wat ik als focuspunt wil in mijn foto's, door scherpte diepte in je foto's te creëren kun je je hoofd onderwerp nog meer naar voren laten komen in je foto.

Kijk ter illustratie even naar de foto's hierboven:
Links: Had ik mijn smartphone het focuspunt laten bepalen, dan was de neus van Bo (onze lieve Lab) scherp geweest en niet zijn ogen. En juist de ogen zijn de ziel van een foto en dat is juist hetgeen je scherp wilt hebben. Dit geldt uiteraard niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen.
Rechts: Had ik hier mijn smartphone het focus punt laten bepalen, dan waren de bruine blaadjes op de voorgrond scherp geweest en niet de paardenbloem tussen de bladeren en in dit geval is uiteraard de paardenbloem 'de ster' in deze foto.

Dus we gaan het heft zelf in handen nemen en vertellen onze smartphone wat ons focuspunt moet zijn. Dit is eenvoudiger dan je misschien denkt...

Hoe doen we dat? Heel simpel! Door op je scherm te tikken op het hetgeen JIJ scherp wilt hebben op de foto. Er verschijnt dan een vierkantje in je scherm en je smartphone focust op het juiste punt. Als je iets langer op je scherm drukt wordt het focuspunt zelfs vastgezet. Er verschijnt dan 'AE/AF-vergrendeling' in beeld (bij de iPhone). Dit is handig als je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen/focussen. Het vastzetten van je focuspunt is ook aan te raden als je gaat filmen, je krijgt er mooiere opnames door.

Ik zou zeggen, probeer het eens uit! Je zult zien dan je smartphone opeens precies doet wat jij wilt ;-).

Heb je een vraag over bovenstaande tip? Stel hem hieronder gerust. Ik reageer altijd!

Morgen alweer de laatste tip over... APPS

Tot morgen!
Groetjes Sharon

TIP 1: Licht
TIP 2: Flits
TIP 3: Zoom
TIP 4: Standpunt
TIP 5: Stabiliseren
TIP 7: APPS

Wil je beter leren fotograferen met je smartphone? Volg een workshop smartphone/iphone fotografie. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.