Uiteraard ga je voor het echt werk aan de slag met je spiegel reflex camera, maar omdat ik altijd zeg...

De beste camera is de camera die je bij je hebt...


en laten we eerlijk zijn, dat is toch steeds vaker onze smartphone en in mijn geval iPhone, omdat we deze altijd bij ons hebben. Gelukkig worden de camera's in de smartphones steeds beter en daardoor de foto's van hoger kwaliteit.

Maar hoe zorg je er nu voor dat ook jouw smartphone foto's mooi worden?

Heb je de tip van gisteren gemist? Geen probleem kijk hier.


Tip 7: APPS

Oh ik heb heel veel favoriete apps, maar hier wil ik even de 3 apps die ik het allermeest gebruik even uitlichten.

Laten we vooropstellen dat een mooie foto begint bij het maken van een mooie en goede foto. Dus let op je zichtlijnen, compositie, dat het juiste onderwerp scherp is etc.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat er bij mij geen enkele foto het wereld wijde web op gaat, zonder dat hij minimaal door 1, 2 of soms wel 3 apps is geweest. Ja, ik weet het, het is een 'tik' ;-).

Nadat ik een foto heb gemaakt, vind ik persoonlijk altijd dat de foto een beetje getweekt mag worden. Soms iets lichter, meer contrast, iets meer of juist minder verzadiging in de kleur en af en toe kan de foto net iets scherper.

OK! Welke drie apps gebruik ik nu het meest?


Op 1 staat mijn absolute favoriet: SNAPSEED
snapseed app

Snapseed is een gratis app waarin je je foto kunt bijsnijden (croppen), rechtzetten, kunt bewerken (contrast, verzadiging, helderheid e.d.), maar in deze app kun je ook storende elementen weghalen (egaliseren).

Als je de app opent zie je rechtsonderin een potloodje. Door hierop de klikken zie je de verschillende TOOLS, als je er 1-tje hebt geselecteerd kun je door van boven naar beneden over je scherm te vegen weer toegang krijgen tot nog meer opties per TOOL.

Bijvoorbeeld kies je voor 'Afstellen' kan zie je de opties Helderheid, Sfeer, Contrast etc verschijnen. Heb je een van deze opties gekozen dan kun je door van links naar rechts over je scherm te vegen je foto naar wens aanpassen. Het werkt allemaal heel simpel en wijst zich eigenlijk allemaal vanzelf

Ben je in de 'TOOLS' scherm dan kun je naar boven swipen en dat zie je ook nog tal van filters. Filters zijn zo persoonlijk dus ik zou zeggen, lekker uitproberen en kijken welke het beste bij de sfeer van je foto past.

Downloaden (GRATIS)

iPhone | Android


Op 2 staat: CAMERAPLUS
vscocam

De naam zegt het al Camera+ is een fotografie app. Hiermee kun je dus je foto's maken in plaats van de standaard camera van je smartphone te gebruiken.

Dit kan soms een goede keuze zijn, omdat de standaard camera van je smartphone vrij beperkt is in zijn opties. Zo kun je met je standaard camera je focuspunt niet loskoppelen van je belichtingspunt. Dit kan in Camera+ wel en in sommige situaties kan dit heel handig zijn.

Ik gebruik Camera+ eigenlijk alleen als ik iets van héél dichtbij wil fotograferen en zeker wil weten dan het mijn smartphone zal lukken om scherp te stellen. Dit zal niet altijd lukken met de standaard camera op je telefoon.

Wil je iets van heel dichtbij fotograferen dan gebruik je de macro functie van Camera+. Als je de app opent zie je rechtsboven de ontspanknop een +teken, door daarop te klikken zie je meerder functies waaronder ook de Macro functie. Een goed voorbeeld van heel dichtbij fotograferen is bijvoorbeeld de foto bij tip 3, de linker foto. Camera+ is helaas geen gratis app maar wel absoluut een aanrader!

En met deze app in de macro stand kun je dus ook de mooi wimpers van je kleine prachtig scherp in beeld brengen Diana ;-).

Downloaden (€ 2,99)

iPhone | Android (deze app is er helaas niet voor Android maar er is vast wel een goed alternatief)


Op 3 staat: VSCOCAM
vscocam

Yep, 6 van de 10 foto's gaan als laatst ook nog even door VSCOcam. VSCOcam is een, gratis, filter app en het mooie aan VSCOcam vind ik dat je de diverse filters ook nog naar wens kunt aanpassen.

Je opent je foto in VSCOcam, je selecteert een filter naar wens en als je op het driehoekje onderin je scherm klikt zie je meerdere opties, het gereedschapje is waar je je filter nog kunt aanpassen qua belichting, contrast, helderheid, uitsnede, maar ook waar je je foto kunt vervormen/rechttrekken mocht deze door je lens zijn vervormd of mocht je je camera scheef hebben gehouden tijdens het fotograferen. Ik vind de filters in VSCOcam erg mooi maar zoals eerder gezegd zijn filters erg persoonlijk. Het zijn allemaal vrij subtiele filters en niet te schreeuwerig ;-).

Downloaden (GRATIS)

iPhone | Android

Heb je een vraag over bovenstaande tip of wil je dat ik een bepaalde app nog iets verder uitleg? Laat het me hieronder gerust weten. Ik reageer altijd!


Helaas dit was alweer de laaste tip. Heb je nog vragen of is er iets nog niet helemaal duidelijk, laat het me weten wellicht kan ik er binnenkort nog een blog over schrijven.

Fijn weekend allemaal! Heel veel succes en plezier met fotograferen!

Groetjes Sharon

TIP 1: Licht
TIP 2: Flits
TIP 3: Zoom
TIP 4: Standpunt
TIP 5: Stabiliseren
TIP 6: Focus

Krijg je de smaak te pakken en wil je een stapje verder met het fotograferen met je smartphone, volg dan een WORKSHOP SMARTPHONE FOTOGRAFIE.
Neem, geheel vrijblijvend, CONTACT met me op voor meer informatie.

Wil je beter leren fotograferen met je smartphone? Volg een workshop smartphone/iphone fotografie. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.