Maakt je iPhone soms slechte foto's? Dit kan komen doordat de instellingen van je iPhone camera niet goed zijn ingesteld.

Als de instellingen van de iPhone camera niet goed staan, zullen je foto's nooit van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn, daarom heb ik deze blog geschreven om je door alle belangrijke iPhone camera instellingen te loodsen.

Lees hieronder hoe je de juiste waarden voor elke instelling instelt, zodat je foto's altijd goed van kwaliteit worden.

Ja ik weet het, technische items, zoals de iPhone instellingen, zijn niet de leukste onderwerpen om te leren, maar het levert wel veel goeds op, dus neem even de tijd om onderstaande rustig door te lezen, want een mooie foto begint met het maken van een goede foto en dat kan alleen als je instellingen kloppen. Ik laat je stapsgewijs zien welke, juiste, waarde je dient in te stellen zodat de opname kwaliteit van je foto's in ieder geval altijd goed zal zijn.


Oke daar gaan we....

Om de iPhone Camera instellingen te vinden openen we de INSTELLINGEN app (zie hieronder, links). Veeg over het scherm met je vinger, helemaal naar beneden totdat je de CAMERA app ziet, selecteer Camera dan worden de instellingen geopend (zie hieronder, rechts).

De juiste iPhone Camera Instellingen

De eerste instelling, waarvan ik persoonlijk vind dat die heel belangrijk is, is het RASTER.
Standaard staat het raster uit, maar als je het raster aanzet, zul je de volgende keer dat je je iPhone camera app gebruikt twee horizontale en twee verticale lijnen zien in je scherm, de zogeheten hulplijnen. Deze hulplijnen zijn echt heel handig bij het bepalen van je compositie tijdens het fotograferen. Zet het raster dus AAN door het schuifje op groen te zetten (zie hieronder, rechts).

De juiste iPhone Camera Instellingen

De tweede belangrijke instelling, is STRUCTUREN (zie hieronder, links).
Klik op STRUCTUREN. Je ziet vervolgens twee opties. Je kunt kiezen tussen 'High Efficiency' en 'Meest compatible’ afbeelding bestandsformaten (zie hieronder, midden).

Voor wie iets meer technisch uitleg wil:
High Efficiency correspondeert met HEIF afbeelding bestandsformaten, terwijl Meest Compatible correspondeert met JPEF afbeelding bestandsformaten.
High Efficiency is een afbeelding bestandsformaat dat meestal wordt gebruikt door Apple en Meest Compatible of JPEG is de meest populaire afbeelding bestandsformaat in de wereld.
Als je niet weet wat deze begrippen betekenen geen enkel probleem.

Het voordeel van High Efficiency is dat je foto’s minder opslagruimte in beslag zullen nemen, maar Meest Compatible heeft twee hele belangrijke voordelen.
Ten eerste: Deze bestanden zijn meer compatible, met name als je ze doorstuurt naar familie en vrienden die geen Apple apparatuur gebruiken.
Ten tweede: en dat is nog veel belangrijker. Meest Compatible foto’s zijn eigenlijk van hoger kwaliteit. Als je ‘High Efficiency’ en ‘Meest Compatible’ foto’s naast elkaar zou leggen, zul je zien dat de ‘Meest Compatible’ foto’s meer details hebben en dus beter van kwaliteit zullen zijn. En precies daarom raad ik ten zeerste aan de MEEST COMPATIBLE optie te selecteert.

Tenslotte zie je onderaan het scherm de HDR instellingen.
In eerste instantie adviseer ik je om de Smart HDR optie UIT te zetten en de ‘Bewaar normale foto’ optie AAN (zie hieronder, rechts).

De juiste iPhone Camera Instellingen

Nu we de instellingen hebben aangepast gaan we naar de iPhone Camera app om te kijken welke opties er nog meer mogelijk zijn:

Als je nu je iPhone Camera app opent zul je de hulplijnen op je scherm zien, waar we het hierboven over hebben gehad. Je ziet nu twee horizontale en twee verticale lijnen op je scherm en zoals eerder gezegd, deze zijn echt heel erg handig bij het bepalen van de compositie tijdens het fotograferen. Naast de hulplijnen zijn er een heleboel andere ‘knopjes’ op je scherm. Laten ik ze hieronder 1 voor 1 even bespreken en uitleggen wat ze betekenen.

We beginnen links bovenin FILTERS (zie hieronder, links):
Je ziet een icoon met drie grijze/wit overlappende cirkels. Als je er met je vinger op tikt wordt het Filter menu, rechts op je scherm, geopend. Hier kun je allerlei filters selecteren, zoals 'Dramatisch', 'Dramatisch Warm', 'Mono' etc.
Als de drie overlappende cirkels, links bovenin je scherm, gekleurd zijn (zie hieronder, rechts) in plaats van grijs/wit, dan weet je dat je met een filter aan, aan het fotograferen bent. Dus let op, steeds als deze cirkels gekleurd zijn, weet je dat er een filter aan staat. Wil je dat niet dan tik je weer op de gekleurde overlappende cirkels en zet je in het filter menu (rechts) het filter weer op ‘Origineel’.

Persoonlijk gebruik ik deze filters nooit, omdat je in je nabewerking zoveel meer kunt doen om je foto’s te verbeteren en ik heb liever zelf de controle over het bewerkingsproces, daarom gebruik ik deze filters nooit. Bedenk hierbij ook dat als je een foto maakt in een zwart/wit filter je deze naderhand nooit meer kleur kunt maken, terwijl je een kleuren foto makkelijk kunt omzetten naar zwart/wit.
Om het Filter menu te verlaten, tik je wederom op de drie overlappende cirkels.

De juiste iPhone Camera Instellingen

Het tweede icoon, links bovenin, is de ZELFONTSPANNER (zie hieronder).
Je kunt kiezen uit: UIT - 3s(econde) - 10s(econde). Als je geen zelfontspanner nodig hebt zorg je er uiteraard voor dat deze optie UIT staat. De zelfontspanner is ook handig als je een groepsselfie wilt maken, want vaak is het lastig om bij de ontspanknop te komen als je je arm uitgestrekt hebt om iedereen op de foto te krijgen.

De juiste iPhone Camera Instellingen

Het derde icoon lijkt op een aantal cirkels met een streep er doorheen, deze is voor LIVE PHOTOS (zie hieronder, links).
Als dit icoon geel is, dan weet je dat LIVE PHOTOS AAN staat (zie hieronder, rechts). De LIVE PHOTOS functie neemt steeds een kort filmpje op vlak voordat een foto wordt gemaakt en kort nadat een foto is gemaakt. De algemene richtlijn voor het gebruik ervan is om LIVE PHOTOS AAN te laten als er beweging voorkomt (denk aan watervallen,fontijnen, bewegende personen etc.) in hetgeen je gaat fotograferen of als je foto’s maakt van mensen.

De juiste iPhone Camera Instellingen

Bij het vierde icoon zie je de letters HDR (zie hieronder).
Als je erop klikt zie je dat je wederom kunt kiezen: AAN - UIT
Ik raad je aan deze UIT te zetten (zie hieronder, rechts), ik kom hier in een vervolg blog uitgebreid op terug.

De juiste iPhone Camera Instellingen

En tenslotte aan de linkerkant, zie je de FLITS en ook hier kun je kiezen uit AUTO - AAN - UIT (zie hieronder).
Voor wat betreft de flits raad ik aan om deze UIT te zetten. Als je op UIT klikt zie je dat er een streep door het FLITS icoon komt te staan (zie hieronder, rechts).
Waarom ik adviseer om de flits niet (vaak) te gebruiken is omdat de flits van de iPhone relatief zwak is. Het werkt alleen goed als je onderwerp heel erg dichtbij is en zelfs dan zullen je foto’s er niet mooier op worden als je de flits gebruikt, daarom het advies om je flits standaard uit te zetten tenzij het echt echt nodig is, maar tijdens de meeste omstandigheden zelfs met weinig licht adviseer ik je echt om de flits niet te gebruiken.

De juiste iPhone Camera Instellingen

Zo dat waren alle opties aan de linkerkant van het scherm, nu naar de rechterkant…

Rechts bovenin zie je de Camera icoon met twee gebogen pijlen in het midden (zie hieronder). Als je op het icoon tikt, schakel je om naar de camera aan de voorzijde van je iPhone. Deze optie wordt vaak gebruikt om selfies te maken met de iPhone. Wat je wel in gedachten moet houden is dat de camera aan de voorzijde van je iPhone slechter is en dus kwalitatief minder goede foto’s maakt, dan de camera’s aan de achterzijde van je iPhone. Door wederom op het icoon te klikken schakel je weer terug naar de camera’s aan de achterzijde van je iPhone.

De juiste iPhone Camera Instellingen

Rechts in het midden zie je de ONTSPANKNOP door hierop te klikken, maar je een foto, maar dat wist je uiteraard al.
Links van de ontspanknop zie je een cirkel met daarin 1x (zie hieronder), deze optie zie je alleen op iPhones met meerdere lenzen. Als je op de 1x klikt, verandert 1x in 2x (zie hieronder, rechts), nu gebruik je de telelens en zie je gelijk dat je onderwerp een stuk dichterbij komt. Als je weer op 2x drukt ga je terug naar de groothoek lens. Nogmaals niet alle iPhones hebben deze optie, je hebt deze optie dus alleen als je iPhone beschikt over meerdere lezen.

De juiste iPhone Camera Instellingen

En tenslotte zie je aan de rechterkant van je scherm alle verschillende foto/video opties van de iPhone camera (zie hierboven, rechts). Welke optie is geselecteerd zie je doordat de optie GEEL gekleurd is. Als je met je vinger verticaal op en neer, of horizontaal van links naar rechts (afhankelijk van hoe je je telefoon vasthoudt) beweegt over het scherm kun je schakelen tussen alle foto en video opties van de iPhone camera.
Als je naar beneden beweegt met je vinger zie je o.a. VIDEO - SLOWMOTION - TIMELAPSE
Als je naar boven beweekt met je vinger zie je o.a. PORTRET - VIERKANT - PANORAMA

VIDEO = voor normale video opnames.
SLOWMOTION = om videos te maken waarin alles heel erg vertraagd is opgenomen.
TIMELAPSE = een versnelde opname.
PORTRET = niet beschikbaar op alle iPhone types. Met deze optie kun je prachtige portretfoto’s. Lees HIER een aantal tips.
VIERKANT = om vierkante foto’s te maken. Deze optie gebruik ik niet, want het verloren deel aan de zijkanten kun je nooit meer terugkrijgen, maar een normale foto kun je makkelijk vierkant maken in je nabewerking.
PANORAMA = om prachtige panorama foto’s te maken.

Als je een foto hebt gemaakt kun je rechts onderin op de miniatuur van je foto klikken om het resultaat te bekijken.

Zo het is een heel verhaal geworden, maar nu hebben we wel alle belangrijke iPhone camera instellingen en fotografie functies doorlopen.
Nu heb je in ieder geval voldoende basis kennis voor wat betreft de mogelijkheden van je iPhone om aan de slag te gaan. Helaas zul je merken dat allen deze kennis niet voldoende is. Je zult ook moeten leren begrijpen hoe je elke optie het beste kunt gebruiken in verschillende (licht)omstandigheden, bij verschillende onderwerpen en zelfs verschillende stijlen van fotografie.
Maar het goede nieuws ;-), wanneer je iPhone fotografie echt onder de knie hebt zul je echt het type foto kunnen maken waarvan niemand zal geloven dat je ze met je iPhone hebt gemaakt en daarom neem ik jullie graag mee in dit leerproces en schrijf ik geregeld blogs met tips hoe de mooiste foto’s te maken met je iPhone.

Heb je na het lezen van bovenstaande misschien een vraag? Stel hem dan hieronder. Ik reageer altijd!

Wil je beter leren fotograferen met je smartphone? Volg een workshop smartphone/iphone fotografie. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.