Zoals jullie kunnen zien heb ik voor deze blog een zeer enthousiaste vrijwilliger gevonden ;-).

Voordat ik begin met tips hoe je met je iPhone prachtige portretfoto's kunt maken, laten we beginnen bij het begin...


Wat is Portretfotografie?

'Een portret is een afbeelding van een gezicht van mens of dier. Een portret richt zich op het gezicht en toont het lichaam dus vaak vanaf de buste, de rest van het lichaam valt weg. Portretfotografie heeft tot doel het onderwerp eruit te laten springen.'


Wat is Diafragma?

Om een mooie portretfoto te maken, is het wel handig als je een beetje begrijpt wat diafragma is, ook al regelen de nieuwste telefoons dit voor je en hoef je er eigenlijk niet over na te denken. Wil je volledige controle hebben over het eindresultaat en dus over je smartphone, dan is het wel handig als je er iets van af weet.

Het diafragma is de opening van je lens, waardoor het licht naar binnen valt. Deze opening bepaalt hoeveel licht er door de lens van je smartphone op de sensor van je smartphone valt.

De lens opening kan wisselen in grootte en is in feite te vergelijken met het pupil van je oog. Wanneer er buiten veel en fel licht is heb je kleine pupillen, dit zorgt ervoor dat het licht minder fel is om naar te kijken. Is het donker, dan worden je pupillen groter. Zo zorgen je ogen ervoor dat je ook bij weinig licht toch goed kunt zien. Het diafragma werkt met hetzelfde principe.

Het diafragma is dus net als je pupil, het is een opening van een bepaalde grootte waar licht doorheen valt. De grootte (maat) van het diafragma wordt weergegeven met een getal (f/...).

Diafragma tekening, diafragma xammes fotografie
  • Een GROOT diafragma is een grote opening, hier hoort een LAAG getal bij.
  • Een KLEIN diafragma is een kleine opening, hier hoor een HOOG getal bij.

En ja eerlijk is eerlijk, het is best verwarrend, maar kijk goed naar de illustratie hierboven, op een gegeven moment wordt het vanzelf duidelijk en blijft het hangen.


Waarvoor gebruik je nu diafragma?

Bij iedere foto die je maakt, heeft de opening van de lens van je smartphone een bepaalde grootte. Daar sta je vast niet bij stil, want je smartphone regelt dit automatische. Wil je echt controle over het eindresultaat van je portretfoto dan is het beter om het diafragma zelf in te stellen, want het diafragma heeft het meeste invloed op de scherpte diepte, dus de scherpte of onscherpte in de voor- en/of achtergrond van je foto.


Diafragma en scherpte diepte

Diafragma is één van de factoren die een belangrijke rol speelt in de scherpte diepte in je foto. Bij een foto met veel scherpte diepte is zowel het onderwerpen op de voorgrond als op de achtergrond scherp weergegeven, er is dus geen onscherp gebied te zien. Bij een foto met weinig scherpte diepte is het onderwerp scherp, het gebied ervoor en erachter is wazig/onscherp. Je ziet dit dus duidelijk dat de voorgrond en/of achtergrond wazig is.

  • Een GROOT diafragma (klein getal), zorgt voor WEINIG scherpte diepte.
  • Een KLEIN diafragma (groot getal), zorgt voor VEEL scherpte diepte.

Bij portretfotografie kies je meestal voor een groot diafragma (klein getal), zodat de achtergrond onscherp wordt en alle focus op je onderwerp komt te liggen. Je aandacht wordt niet afgeleid door de achtergrond.

Bij het fotograferen van landschappen wil je juist dat zowel de voorgrond als de achtergrond scherp is. Je kiest daarom een klein diafragma (groot getal) zoals f/9.

Dat te hebben uitgelegd, is het nu tijd om te vertellen hoe je met je smartphone een mooie portretfoto kunt maken.


8 Tips om mooie portretfoto's te maken met je iPhone

Diafragma tekening, diafragma xammes fotografie

De nieuwste iPhones hebben een portretfunctie waarmee je echt prachtige portretfoto's maakt. En helemaal als je tijdens het fotograferen ook goed let op je belichting, compositie en instellingen.

Met onderstaande tips maak je de mooiste iPhone portretfoto's.

De iPhone portretfuncitie is aanwezig op de iPhone 7 PLUS, 8 PLUS, X, XR en iPhone XS (Max). Bij de iPhone XR werkt deze portretfuntie uitsluitend bij mensen en helaas niet bij dieren of voorwerpen.

Heb je niet een van bovenstaande iPhone modellen, niet getreurd, ook dan kun je prachtige portretfoto's maken als je je aan onderstaande tips houdt, of je kunt gebruik maken van de app Camera+ Legacy (€ 2,99) of Camera+ 2 (€ 8,99).


TIP 1: iPhone Portretfunctie

Open je iPhone camera. Beweeg net boven de ontspanknop naar links over het scherm en zet je camera op de PORTRETmodus.

Heb je geen portretfunctie, laat je smartphone dan in de standaard stand staan.

Portretfoto's maken met je iphone
TIP 2: Achtergrond

Zorg ervoor dat je achtergrond rustig is, hierdoor zal je onderwerp nog meer naar voren springen. Bedenk ook dat hoe verder je onderwerp van de achtergrond afstaat, hoe meer onscherpte je in de achtergrond zult krijgen. Wil je bijvoorbeeld een portretfoto in de tuin maken voor een groene haag, laat je onderwerp dan niet helemaal tegen de haag aan staan, maar zet je onderwerp er ongeveer 2 meter vanaf.


TIP 3: Licht

Kijk goed naar het aanwezige licht. Zorg ervoor dat het licht mooi op je onderwerp valt. Wil je binnen een mooie portret foto maken, ga dan dicht bij een raam staan en kijk goed hoe het licht naar binnen valt op je onderwerp. Wil je buiten een portretfoto staan, doe dit niet in het volle zonlicht. Ga bij voorkeur in de schaduw staan of wacht totdat het licht niet meer zo vel is. Het mooiste moment om te fotograferen is tijdens het zo geheten 'Gouden uur', tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag.


TIP 4: Positie

Ga vlak bij je onderwerp staan, niet verder dan 2,5 meter en experimenteer eens met je standpunt. Fotografeer ook eens van boven naar beneden (door je onderwerp te laten zitten) of juist van onder naar boven (door zelf door je knieën te gaan). En jonge kinderen fotografeer je het beste op ooghoogte.


Portretfoto's maken met je iphone
TIP 5: Regel van derden

Je onderwerp wordt een stuk interessanter als het niet precies in het midden staat, dus maak gebruik van de 'Regel van derden'. Als hulpmiddel kun je hiervoor het raster in je camera aanzetten. Dit doe je als volgt Ga naar » Instellingen » Camera » Raster (zet het schuifje op groen). Plaats je onderwerp op 1 van de snijlijnen en/of snijpunten.


TIP 6: Effecten

In de portretmodus staat de instelling standaard op 'Natuurlijk licht', veeg je met je vinger naar links en experimenteer met de verschillende opties. Zo kan het ook lijken alsof je foto met studio licht is geschoten. Probeer het eens uit.


TIP 7: Ogen

Stel bij een portretfoto altijd scherp op de ogen. Dus tik met je vinger op de ogen zodat je smartphone ook weet waar hij scherp moet stellen. Hoe scherper de ogen, hoe krachtiger de portretfoto. Probeer je iPhone ook zo stil mogelijk te houden voor een nog scherper eindresultaat.


TIP 8: Net een spiegelreflex camera
Portretfoto's maken met je iphone

Op de iPhone XS (Max) en XR kun je tijdens het fotograferen spelen met je scherpte diepte. Tik rechtsboven in je scherm op het f-icoontje, nu kun je de regelaar van links naar rechts schuiven.

Hoe verder naar links je schuift, hier meer scherpte diepte (groot getal) je krijgt en hoe meer naar rechts je schuift, hoe minder scherpte diepte (klein getal) je krijgt. Let op de onscherpte in de achtergrond van onderstaande foto's met de daarbij behorende getallen. (Tja, zo'n fotoshoot is echt vermoeiend ;-))

Portretfoto's maken met je iphone

Zo het is een heel verhaal geworden, maar hopelijk kunnen jullie hiermee uit voeten en worden al jullie portretfoto's prachtig! Onthou 1 ding, oefening baart kunst! Dus blijft oefen en je zult zien dat je foto's steeds beter worden.

Deze tips kun je ook toepassen als je een voorwerp wilt fotograferen en je graag onscherpte in je foto wilt om het onderwerp er goed uit te laten springen.

Portretfoto's maken met je iphone

Mocht iets toch niet lukken of heb je een vraag stel hem hieronder gerust, ik antwoord altijd ;-).

Wil je beter leren fotograferen met je smartphone? Volg een workshop smartphone/iphone fotografie. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.