Als de voorspellingen kloppen en ik hoop het écht, dan gaat het flink sneeuwen en vriezen. Deze combinatie kan natuurlijk prachtige plaatjes opleveren. Dus tijd voor een blogje ;-), want wellicht duurt het weer jaren voordat het weer gaat sneeuwen. Wil jij dus ook geweldige winterfoto's maken met je iPhone? Stop dan niet met lezen. De winter biedt prachtige mogelijkheden voor foto's. Het kan echter een hele uitdaging zijn om goede winterfoto's te maken. In deze blog geef ik je 9 tips voor het fotograferen van ongelooflijke winterse taferelen, ik beperk me even tot de iPhone wat dat is hetgeen waar ik mee fotografeer, maar deze tips gelden uiteraard ook voor andere smartphones.

To appreciate the beauty of a snowflake it is necessary to stand out in the cold.

Aristotle

1. Neem voorzorgsmaatregelen bij koud weer om je iPhone te beschermen

Als je mooie winterfoto's wilt maken, moet je ook weten wat de beperkingen van je iPhone zijn.

De belangrijkste beperking, iPhones en hele lage temperaturen gaan niet heel goed samen.
Je zult dus voorzorgsmaatregelen moet treffen, als je er in de winter op uittrekt met je iPhone.

Ten eerste: als je je iPhone niet gebruikt, houdt deze dan in uw jaszak. Waarom vraag je je af? Extreme kou verkort de levensduur van de batterij. Als je je iPhone aan de kou blootstelt, zul je merken dat de batterij snel leeg gaat en binnen de kortste keren kun je geen foto's meer maken! Haal je iPhone dus pas uit je jaszak als je er helemaal klaar voor bent om een foto te maken.

Ten tweede: Let op voor condensatie op de lens. Condensatie op de lens treedt op als je iPhone (snel) van een koude naar een warme omgeving gaat. Er kan bijvoorbeeld condensatie optreden wanneer je je iPhone van het warme binnen naar het koude buiten brengt. Condensatie kan ook ontstaan wanneer je je iPhone van de koude buitenlucht in je warme jaszak stopt. Bewaar je iPhone dus in je jaszak, maar bij voorkeur niet te dicht bij je lichaam. Word je iPhone te warm dan zorgt dit er juist voor dat je lens beslaat. Stop je iPhone dus liever niet in je binnenzak, maar dus in een buitenzak. Op die manier wordt de temperatuursverschil minder groot en de kans op condensatie kleiner.

Waar je ook rekening mee moet houden. Als je na je winterfotografie uitje weer naar binnen gaat, laat je iPhone nog even een tijdje in je jaszak zitten. De lens moet namelijk weer langzaam aan de nieuwe temperatuur wennen. Je wilt je iPhone te snel toch tevoorschijn haalt voor een foto, zul je merken dat de lens gelijk beslaat.

Helaas is het lastig om condensatie volledig te voorkomen. Maak er dus een gewoonte van om elke keer dat je een foto maakt te controleren of er condens op je lens zit. Als je kleine druppeltjes water ziet, veeg ze dan voorzichtig weg. Zodra je merkt dat je foto's er wazig uitzien, controleer dan ook even je lens!

2. Ga eropuit terwijl het nog sneeuwt voor verbluffende winterfoto's

ga eropuit terwijl het sneeuwt

Wanneer is de beste tijd om geweldige winterfoto's te maken? Nou eigenlijk zodra het begint te sneeuwen

Dit omdat een met vers sneeuw bedekte omgeving verbazingwekkend mooi is. Alles wordt puur wit en sereen. Nog mooier, als je naar buiten gaat terwijl het sneeuwt, is de sneeuw nog mooi vers en onverstoord.

Als je naar buiten gaat terwijl het sneeuwt, kun je sneeuwvlokken in je foto's opnemen. Sneeuwvlokken die uit de lucht vallen, zorgen voor een extra magische beeld.

Zorg ervoor dat je veel foto's maakt. Grote sneeuwvlokken kunnen je lens belemmeren en je foto's verpesten. Stop dus niet met fotograferen na een of twee foto's. Foto's die niet gelukt zijn gooi je tenslotte makkelijk weg.

3. Maak ook zeker foto's als de zon schijnt

ga eropuit terwijl het sneeuwt

Het is mooi om te fotograferen terwijl het sneeuwt, maar het is ook prachtig om te fotograferen als de zon tevoorschijn komt.

Waarom? Nou als de zon tevoorschijn komt, is de lucht vaak helderblauw. Deze helder blauwe lucht zorgt voor prachtige foto's. Het contrasteert met het wit van de sneeuw en zorgt echt voor foto's die eruit springen.

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

Nog een leuke tip: probeer ook eens met tegenlicht foto's te maken.
Wat betekent dit? Een foto met tegenlicht betekent dat je eigenlijk recht tegen de zon in foto's maakt. Dus als de zon laag aan de hemel staat, ga dan zo staan dat je naar de zon kijkt en maak dan een foto, zie bijvoorbeeld onderstaande foto.

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

4. Verhoog de belichting om mooie details te krijgen in je winterfoto's

Wil je prachtig belichte winterbeelden maken? Dat wil zeggen, wil je foto's met de perfecte hoeveelheid detail? Let dan heel goed op de belichting van je foto's tijdens het fotograferen.

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

Belichting is het helderheidsniveau van een foto. De beste belichting is de belichting die de meeste details in de foto laat zien, zowel in de lichte delen als in de donkere delen van je foto.

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

Is de belichting niet goed dan kan dit resulteren in een te donkere foto waarbij er geen details te zien zijn in de schaduwen (links onder) of een te lichte foto met geen details in de heldere delen (rechtsonder)

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

Tik op je scherm om scherp te stellen en beweeg vervolgens omhoog en omlaag met je vinger over je scherm, totdat je de juiste belichting gevonden hebt.

5. Ga op zoek naar mooie winterse taferelen

We hebben het gehad over het beste licht voor het maken van winterse taferelen, maar wat zijn de beste onderwerpen voor winterfotografie? Een prachtig onderwerp vind ik persoonlijk bomen, als het heeft gesneeuwd. Omdat de bomen vaak bladloos zijn in de winter krijgen ze door de sneeuw iets magisch, zeker als ze afsteken tegen een prachtige blauwe lucht.

bomen fotograferen als het heeft gesneeuwd

Maar ook typische winterplaatjes zijn leuk om vast te leggen. Leef je dus lekker uit.

bomen fotograferen als het heeft gesneeuwd

6. Gebruik minimalistische composities voor rustige winterfoto's

Je vraagt je misschien af, wat is minimalisme precies? Minimalisme is een stijl van fotograferen. In principe betekent minimalisme niet meer dan dat je heel weinig elementen in je foto opneemt. Op een minimalistische foto is het grootste deel van de scène practisch leeg. Wintertaferelen lenen zich bij uitstek voor minimalisme. De sneeuw maakt dingen eenvoudiger. Het neemt complexiteit weg, er zijn minder zichtbare elementen in een met sneeuw bedekte landschap.

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

Dus als je naar buiten gaat om te fotograferen, kijk dan goed om je heen, zie de eenvoud.

  • Je zult met sneeuw bedekte bomen zien.
  • Je zult een pure sneeuwdeken zien.
  • jJe zult een wereld zien die schoon en ongerept is.
  • Je zult een wereld zien die minimalistisch is.
Maar hoe maak je nu de beste minimalistische winter foto's?
Zoek naar elementen die je kunt isoleren. Zo kom je in de winter vaak losse bomen tegen. Probeer deze het enige object in je foto te maken. Ga dichterbij totdat je de boom alleen in beeld hebt. Zet de boom niet precies in het midden van je foto. Denk aan de regel van derden en plaats de boom iets opzij. Dit zorgt voor een leger gevoel en dit zorgt ook voor een rustiger, minimalistischer winterbeeld.

7. Wijzig de kleurtemperatuur om je foto's te verbeteren

De kleurtemperatuur verwijst naar de warmte of kou van een beeld. Een foto kan er koel, blauw, (linksonder), of warm, geler, uitzien (rechtsonder).

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

Wat heeft dit te maken winterfoto's? Sneeuw voelt van nature koud aan en je kunt geweldige winterfoto's maken door te spelen met de kleurtemperatuur. Je moet hier gewoon lekker mee experimenteren. Met de app snapseed kun je door te spelen met de 'Witbalans' de temperatuur van je foto makkelijk aanpassen

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

Over het algemeen geef ik mijn winterfoto's graag een gevoel van kilte, daarom voeg ik graag een vleugje blauw toe aan mijn winterfoto's. Het veranderen van de temperatuur kan resulteren in werkelijk prachtige foto's, maar de keus is aan jou. Smaken verschillen en daarom moet je hier vooral lekker mee experimenteren.

8. Gebruik leidende lijnen (zichtslijnen) om de kijker naar binnen te halen

Hoe creëer je boeiende winterse composities? Minimalistische composities zijn krachtig, maar wat als de scène zich niet leent voor minimalisme? Wat als de scène bijvoorbeeld meerdere elementen heeft? Wat als de scène te complex is?

Zichtslijnen zijn lijnen die de kijker in het frame trekken. Ze creëren een pad dat het oog kan volgen. Het doel van compositie is om het oog van de kijker te beheersen en dit is nu precies wat zichtslijnen doen. In een sneeuwtafereel voorkomen ze dat de kijker verdwaalt in een zee van wit. Kijk naar onderstaande foto. Zie je hoe de touwen fungeren als leidende lijnen? Ze helpen richting te geven aan een anders chaotische scène.

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

Leidende lijnen oftewel zichtslijnen kunnen van alles zijn: wegen, hekwerken, voetafdrukken, zelfs schaduwen. In onderstaande foto's zie je goede voorbeelden van leidende lijn (zichtslijnen). Zoals je heel goed kunt zien dwingen ze de kijker een bepaalde richting op te kijken.

ga eropuit terwijl het sneeuwt en de zon schijnt

9. Kruip dicht op je besneeuwde of bevroren onderwerp voor originele winterfoto's

Wil je unieke winterfoto's maken? Wil je winterfoto's maken die nog nooit eerder zijn gemaakt? Als dat zo is, probeer dan eens wat close ups te maken. Begin met het vinden van een interessant winteronderwerp. Misschien vind je een met sneeuw bedekte bes, of misschien vind je wat ijskristallen.

macro foto's in de sneeuw

Kruip dicht op je onderwerp, isoleer het beeld en maak je foto. Een goede close up dwingt de kijker tot stilstand. Ze worden enthousiast als ze iets zien waar ze nog nooit aan hebben gedacht! En wat de meeste mensen niet weten: de iPhone kan eigenlijk heel dichtbij scherpstellen, maak hier dus gebruik van. En wil je nog een stapje verder, maak dan gebruik van de app Camera+2 en de macro stand, dan kun je helemaal spectaculaire marco foto's in de sneeuw maken.

Zo en nu hopen dat het de komende dagen echt prachtig fotografie weer wordt, want ja ook ik ga er uiteraard op uit om hopelijk mooie winterplaatjes vast te leggen. Volg je al mijn speciale iPhone fotografie tips pagina op Instagram? Volg me ook daar dan zie je gelijk mijn iPhone foto's met winterse taferelen.

Mocht je na het lezen van bovenstaande nog vragen hebben of loop je ergens tegenaan? Stel je vraag hieronder, ik antwoord altijd!

HEEL VEEL SNEEUWPRET EN FOTOGRAFIE PLEZIER!