"Macrofotografie = zelfst.naamw. [fotografie] het fotograferen van voorwerpen op korte afstand door middel van een macro-objectief."

Ik houd ervan mijn onderwerpen van dichtbij, zeg gerust héél dichtbij te fotograferen en ja, ook met mijn iPhone.

Wellicht heb je het zelf wel eens gemerkt dat als je een onderwerp van heel dichtbij wilt fotograferen, het niet altijd wil lukken, omdat je iPhone dan niet scherp wilt stellen. Je zit dan gewoonweg te dichtbij met je lens.

Betekent dit dan dan je geen macrofoto's kunt maken met je iPhone? NEE! Je kunt echt wel prachtige macrofoto's maken met je iPhone. Hoe dan? Er zijn twee opties:


Optie 1

Je kunt kiezen voor een extra opzetlens. Hierbij te denken aan bijvoorbeeld de OLLOCLIP, echt een 'must-have' onder de opzetlensjes, maar deze lens moet je dan uiteraard wel altijd bij je hebben. Mijn ervaring is dat ik dat soort dingen altijd vergeet of net niet bij me heb op het moment dat ik hem nodig zou moeten hebben ;-). Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar optie 2.

Optie 2

CAMERA+, de 'must-have' iPhone app voor het maken van macrofoto's.

macro fotografie met je iPhone

Als je de app opent, zie je naast de ontspanknop een kruisje. Als je op het kruisje klikt komt er een uitgebreid menutje te voorschijn. Linksboven zie je vervolgens een bloempje met daaronder 'Macro'. Daar moet je op klikken als je een onderwerp van heel dichtbij wilt fotograferen. Je zult dan meteen merken dat je bijna in je onderwerp kunt kruipen en dan lukt het je iPhone nog om scherp te stellen.


Tips voor het maken van macrofoto's met je iPhone

  • Zorg dat je onderwerp goed belicht is. Kijk dus goed waar het licht vandaan komt.
  • Wilt je iPhone toch niet scherpstellen? Beweeg je camera dan met héle kleine stukjes naar achteren, totdat het wel lukt. Soms gaat het slechts om millimeters.
  • Bij het maken van een close-up, in dit geval macrofoto, kan de minste of geringste beweging al zorgen voor onscherpte. Dit kan te maken hebben met de authomatische scherpstel functie van je iPhone. Maak gebruik van de 'AE/AF-vergrendeling'. Als je met je gewone iPhone camera de foto maakt, dan houd je je vinger op de plek die je scherp wilt hebben, totdat bovenin je scherm 'AE-AF-vergrendeling verschijnt.
  • Gebruik een statief.
  • Heb je geen statief? Houd je camera dan echt zo stil mogelijk en maak de foto tussen twee ademhalingen in om ervoor te zorgen dat je zelf zo min mogelijk geweegt.
  • Gebruik de zelfontspanner van je iPhone camera of de app die je gebruikt.
  • Gebruik eventueel HDR. Met behulp van de HDR functie van je iPhone camera kun je vaak extra goede macrofoto’s maken. Een HDR foto bestaat namelijk uit drie verschillende foto’s met ieder een andere belichting (één onderbelicht, één overbelicht en het origineel). Je iPhone voegt deze foto’s vervolgens samen tot een HDR foto. Op deze manier is je foto in zijn geheel goed belicht.

Alle tips gelden uiteraard ook voor andere smartphones. Ik ben niet helemaal thuis in de Android apps, maar volgens online recensies is Camera Zoom FX een goede macro app voor Android gebruikers.

En nu aan de slag met bovenstaande tips! Heel veel plezier met fotograferen en mocht je vragen hebben stel ze gerust hieronder. Ik reageer altijd!

Krijg je de smaak te pakken en wil je een stapje verder met het fotograferen met je smartphone, volg dan een workshop smartphone/iphone fotografie. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.