Ga je op vakantie of blijf je gewoon lekker thuis en wil je graag mooie foto's maken op het strand? Lees dan zeker even deze blog met tips. Niet alleen tips voor wat betreft het maken van mooie foto's, maar ook hoe je apparatuur te beschermen.

1. Bescherm je apparatuur

Als je op het stand gaat fotograferen, wees dan heel voorzichtig met je apparatuur. Zand en (zout)water kunnen veel schade veroorzaken aan je apparatuur. Ik raad je aan om nooit en te nimmer lenzen te wisselen op het strand. Komt er (fijn)zand in je camera dan kan hij onherstelbaar beschadigd raken.

Ga je een dagje naar het strand en wil je mooie foto's gaan maken, bedenk dan van te voren goed welke lens je erop zet en waar je gedurende de dag alle kanten mee uit kunt, zodat je zeker geen lens hoeft te wisselen.

Neem je apparatuur mee in een goede cameratas, die je goed kunt dichtritsen.
Als ik naar het strand ga en de spiegelreflex camera gaat mee, dan neem ik twee goed afsluitbare strandtassen mee. Eentje waar mijn cameratas en droge spullen in gaan en eentje voor (natte)handdoeken, snacks etc. Op deze manier probeer ik ervoor te zorgen dat mijn camera zo zand vrij en droog mogelijk blijft. Als het een beetje waait heb je al snel last van stuifzand dat makkelijk overal in gaat zitten. Bescherm je spullen dus goed en gebruik je het even niet berg het dan gelijk weer goed op. Bij thuiskomst is het ook belangrijk om je camera gelijk zandvrij te maken. Met een blaasbalgje met zacht kwastje is dit zo gebeurd.

2. Maak goed gebruik van het licht en schaduwen

Een leuke uitdaging bij het fotograferen op het strand, is het licht. Het felle licht wordt ook nog eens weerkaatst door het 'witte' zand en de zee. Hierdoor ontstaan hele harde schaduwen. Bij het fotograferen van mensen kun je gebruik maken van hoeden en zonnebrillen om de harde schaduwen onder de ogen te 'verbloemen' en wil je liever geen accessoires gebruik, ga dan op zoek naar schaduwplekjes op het strand, waar je aan de slag kunt. Parasols en windschermen kunnen hierbij goed van pas komen.

Of nog leuker maak juist gebruik van de schaduwen en het licht. Mooie schaduwen met handen of lichamen als onderwerp van je foto, of wat ik zelf heel erg mooi vind, zijn weerspiegelingen in het water. Als het water terugloopt naar zee onstaat er een mooi dun filmlaagje op het strand, hierin zie je de mooiste weerspiegelingen. En hoe lager de zon staat hoe langer deze weerspiegelingen (zeg maar de schaduwen op het water) zijn

3. Vergeet je zonnekap niet

Fotograferen op een mooie zonnige dag op het strand gaat vaak gepaard met heel fel zonlicht. Het liefst fotografeer je je onderwerp met het licht achter je, maar dan bestaat de kans dat je foto overbelicht wordt. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een zonnekap. Je zonnekap zorgt ervoor dat de waas die ontstaat door het vele zonlicht enigszins wordt beperkt en de belangrijke details behouden blijven. De contouren van je onderwerp blijven dan beter zichtbaar en verdwijnen niet in een overbelicht beeld.
Je zonnekap voorkomt ook extreme lens flares* mocht je toch richting zon fotograferen. De zonnekap zorgt ervoor dat het licht dat anders rechtstreeks op de lens terecht zou komen enigszins wordt tegengehouden. Op deze manier kunnen lichtstralen niet rechstreeks op de lens komen en flares veroorzaken.


*Lens flare = een verschijnsel dat kan voorkomen bij een sterke lichtbron zoals de zon of een felle lamp. De lichtstralen komen dan onder een hoek in de lens en gaan een eigen leven leiden. Dit zie je doordat er een ronde vlek ontstaat in de vorm van een rondje met een afwijkende (regenboog)kleur.

4. Fotografeer tijdens het 'Gouden uur'

Het 'Gouden Uur' of 'The Golden hour' is het eerste en laatste uur van de dag als de zon schijnt. Het zonlicht heeft tijdens deze uren een speciale kwaliteit en levert hierdoor, als de wolken het toelaten, prachtige luchten op en dus de mooiste foto’s (denk aan dramatisch rode of gele luchten, gouden heuvels en langgerekte schaduwen). Absoluut de moeite waard!

Is het een mooie dag en wil je weten hoe laat het 'Gouden Uur' is op de locatie waar jij ben? Kijk dan op de website Golden hour. Selecteer je locatie (rechtsboven) en zie gelijk hoe laat het 'Gouden Uur' zal zijn.

5. Laat je spiegelreflex camera thuis, maar vergeet zeker je smartphone en in mijn geval iPhone niet
Tips iPhone fotografie, Xammes fotografie

Ja, je leest het goed. Ik zeg het echt! Soms heb je, ik in ieder geval wel, echt geen zin om steeds je spiegelreflex mee te nemen naar het strand. En dat kan, maar neem dan zeker je smartphone mee, want het 'stomste' wat je kunt doen is helemaal geen camera bij je hebben, want ook met je smartphone kun je prachtige foto's maken.


Rest mij jullie heel veel mooie lange zonnige dagen toe te wensen en héél veel fotografie plezier. Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder!

Tips iPhone fotografie, Xammes fotografie
Tips iPhone fotografie, Xammes fotografie
Tips iPhone fotografie, Xammes fotografie

Wil je beter leren fotograferen met je spiegel reflex of smartphone? Volg een workshop. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.