+31 (0) 6 81 85 70 32

Tips voor een geslaagd

Profielfoto | Zakelijke Portretfoto

Social Media Profielfoto shoot

Je bent toe aan een een nieuwe, maar vooral goede profielfoto voor op Social Media (LinkedIn, Twitter, Google+, Facebook e.d.) of je wilt een mooie serie zakelijke portretten laten maken voor op je website of te gebruiken voor andere commerciële doeleinden. Welke voorbereidingen kun je zelf treffen om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen? Onderstaande tips helpen je wellicht een beetje op weg.
Mocht je na het doorlezen nog vragen hebben of mist er een tip? Neem dan zeker CONTACT met me op.

Goede voorbereiding is het halve werk!


Je kunt denken aan een park, in het bos, op het strand, in de duinen, in de stad, bij een specifiek gebouw, gewoon bij je thuis of op kantoor. Wat past het beste bij jou, wat wil je uitstralen en waar voel je je het meest op je gemak?

Mocht je geen idee hebben dan kan ik je hier uiteraard altijd bij helpen.

Kijk in bladen en op het wereld wijde web, welke houdingen je mooi vindt.
PINTEREST (Ja, ik ben er dol op) is een mooie plek om alle foto's die je aanspreken te verzamelen. Deel wat je mooi vindt zeker ook met mij, dan weet ik wat je aanspreekt en dan kan ik daar rekening mee houden tijdens je fotoshoot.

Draag je haar zoals je het ook zou dragen naar een belangrijke afspraak. Het is wel de bedoeling dat je er op de foto’s uitziet zoals je bent.

Verf je je haar en heb je uitgroei? Zorg dan dat je voor je profielfoto shoot nog even naar de kapper gaat.

Heb je lang haar? Bedenk van te voren hoe je graag op de foto wilt. Met los of opgestoken haar, of wellicht beiden? Neem in dat geval alle benodigde spullen mee om je haar te kunnen doen.

En mannen... zorg dat je netjes geschoren bent of dat je baard netjes getrimd is. Wellicht is het voor jullie ook een aanrader om van te voren even langs de kapper te gaan.

Je communiceert met je ogen en je mond, zo ook in je profielfoto. Zorg daarom voor een mooie dag make-up, die je ogen en mond mooi tot hun recht laat komen. Maak jezelf op zoals je dat ook zou doen als je een zakelijke afspraak hebt, maar blijf vooral jezelf.

Omlijn je ogen niet te zwart. Dit verkleint je ogen en maakt onnodig hard. Kies bijvoorkeur voor een kleur die dichtbij je eigen oogkleur ligt of voor een kleur die je oogkleur juist accentueert, waardoor je ogen echt gaan 'spreken'.

Kies voor een lippenstift die dicht bij de natuurlijke kleur van je lippen ligt. Het wordt anders al snel te schreeuwerig.

Zorg dat je een goede mascara gebruikt, waarbij je wimpers niet aan elkaar plakken.

Foundation zorgt voor een egale teint van je huid. Let er wel op dat je je gezicht niet ‘dicht plamuurt’. Dit ziet er erg onnatuurlijk uit en geeft je bovendien een maskereffect, wat absoluut niet mooie en natuurlijk.

Voorkom het gebruik van glitter make-up, dat kan op een zonnige dag erg storend zijn op een foto.

Geregeld krijg ik de vraag 'Raad jij visagie aan?' bij een portret fotoshoot...
Ik snapt dat het de kosten drukt, maar goede visagie maakt echt de foto. Investeren in een visagiste voor je fotoshoot is investeren in een perfect eindresultaat! Kortom, bezuinig nooit op de visagiste.

Indien gewenst kan er ook een professionele visagiste aanwezig zijn tijdens de fotoshoot. Je wordt dan subtiel een heel natuurlijk opgemaakt. Het is tenslotte wel de bedoeling dat je jezelf blijft. Lijkt dit je iets INFORMEER gerust, geheel vrijblijvend, naar de mogelijkheden en kosten. Heb je een vaste visagiste dan kun je uiteraard daar, vlak voor je fotoshoot, een afspraak maken.

Op een goede profielfoto is niet alleen je gezicht, maar ook een stukje van je kleding te zien. Dat kleine stukje kleding kan een heel groot verschil maken in je uitstraling.

Kies kleding dat aansluit bij je doelgroep. Door je kleding keuze pas je binnen de groep en daardoor straal je betrouwbaarderheid uit.
Kies voor kleding die kwaliteit uitstraalt. Kwaliteit in kleding wordt ook gekoppeld aan kwaliteit in werk.

Gladde stoffen, rechte lijnen en opstaande kragen zorgen voor een krachtige en zakelijke uitstraling. Vermijd te drukke prints of te kleine ruitjes en dunne strepen, deze leiden de aandacht teveel af van je gezicht.

In donkere/felle kleuren kom je zakelijker en krachtiger over dan in lichte/pastel tinten. Kijk bij daglicht in de spiegel met welke kleuren je ogen oplichten en waarbij de teint in je gezicht mooi egaal wordt.

Probeer zwarte kleding echt te mijden op je profielfoto. Zwart staat maar heel weinig mensen écht mooi. Bovendien maakt het je uitstraling te hard en vaak afstandelijker.

Dames: Ik adviseer meestal om een aantal setjes (bovenkleding) mee te nemen. Neem een net setje mee (bv jasje met een mooie blouse e.d.), maar ook een meer casual setje.

Durf ook gerust felle kleuren te dragen, die je goed staan. Houd bij je kleur keuze ook je locatie in gedachte... welk type kleding komt op je locatie het beste tot zijn recht.

Weet je niet goed welke kleuren mooi met elkaar combineren, kijk dan zeker even HIER voor inspiratie.

Heren: Neem meerdere stropdassen en eventueel een extra jasje mee. Persoonlijk vind ik rode stropdassen bij een donker pak erg mooi, maar smaken verschillen uiteraard. Durf gerust te kiezen voor felle kleuren. Vermijd te kleine ruitjes en dunne strepen, deze leiden de aandacht teveel af van je gezicht.

Dames & Heren: Word je voor een witte achtergrond gefotografeerd trek dan zeker geen witte kledingstukken aan, maar kies dan juist voor kleur/contrast.

Houd er ook rekening mee dat er op de meeste (buiten)locaties geen kleedhokjes aanwezig zijn. Je zult je dus in de buitenlucht 'moeten' omkleden. Ik adviseer dan ook om een basic hemdje of shirt aan te trekken die onder alle setjes past, waardoor het omkleden heel makkelijk gaat, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan.

Is de buitentemperatuur laag, maar wil je toch mooie foto's buiten op locatie laten maken en wil je dit het liefst zonder jas? Trek dan meerdere dunnen lagen aan om de koude een beetje op te vangen. Een fotoshoot duurt maximaal 45 minuten en uiteraard zoeken we de meest beschutte plekjes op. Tussentijds je jas aantrekken mag zeker.


Heb je echt geen flauw idee of heb je altijd al eens kledingadvies op maat gewild? Neem dat contact op met Ilse van STIJL OP MAAT Zij loopt even met je door je kledingkast en geeft je passend advies hoe het beste voor de dag te komen of gaat zelfs een dagje met je shoppen. Kosten vanaf € 15,00 per uur incl. btw. Absoluut een aanrader!

Probeer sieraden zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Grote oorbellen of een in het oogspringende ketting vallen teveel op, waardoor de aandacht van je ogen wordt afgeleid. Bedenk altijd 'Less is more'.

Als het een prachtige zonnige dag is, begrijp ik heel goed dat je graag een zonnebril op zet, maarrrrr.... probeer een uur voordat je profielfoto shoot gepland staat deze niet meer op te zetten, dan kunnen je ogen alvast wennen aan de lichtomstandigheden. Dit help enigszins te voorkomen dat je met geknepen ogen op de foto staat of dat je ogen gaan tranen door het plotselinge felle licht. Ook voorkom je op deze manier dat je twee lelijke afdrukken op je neus hebt tijdens de fotoshoot.

Vertrek op tijd van huis of waar je vandaan moet komen, zodat je op tijd bent voor je afspraak met mij. Gehaast en gestresst aankomen komt niet ten goede aan je foto's. Vaak hebben we heel nog even de tijd nodig om elkaar goed aan te voelen, zodat ik je echt kan vastleggen zoals je bent. Ben je relaxed dan gaat dit altijd sneller dan wanneer je eerst nog 'op adem' moet komen.

Drink niet te veel alcohol en ga op tijd naar bed, zodat je fris en uitgerust op de foto staat.

Tja, dat kan ik natuurlijk makkelijk zeggen ;-).

Qua uitstraling zoeken mensen vriendelijkheid en zelfvertrouwen in een profielfoto. Een vriendelijke uitstraling komt door de houding van je mond (lach!) en zelfvertrouwen door de blik in je ogen. Het is de kunst om er betrouwbaar uit te zien en de aandacht van de kijker vast te houden.

Ik let niet alleen op een goede compositie en de juiste belichting. Ik zorg er ook voor dat je persoonlijkheid wordt weerspiegeld in je profielfoto. Samen laten we zien wie je bent!

Dit is persoonlijk, vind ik, de belangrijkste tip. Blijf vooral jezelf! Ga je niet anders opmaken of kleden, dan je normaal gesproken zou doen voor een zakelijke afspraak. Kom zoals je bent en geniet van het moment, dan krijg je het mooiste eindresultaat.

Scroll to Top