+31 (0) 6 81 85 70 32

Tips voor een geslaagd

Profielfoto | Zakelijke Portretfoto

Je bent toe aan een een nieuwe, maar vooral goede profielfoto voor op Social Media (LinkedIn, Twitter, Google+, Facebook e.d.) of je wilt een mooie serie zakelijke portretten laten maken voor op je website of te gebruiken voor andere commerciele doeleinden. Welke voorbereidingen kun je zelf treffen om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen? Onderstaande tips helpen je wellicht een beetje op weg.
Mocht je na het doorlezen nog vragen hebben of mist er een tip? Neem dan zeker contact met me op.

Goede voorbereiding is het halve werk!


Je kunt denken aan een park, in het bos, op het strand, in de duinen, in de stad of bij een specifiek gebouw of gewoon bij je thuis of op kantoor. Wat past het beste bij jou en waar voel je het meest op je gemak? Mocht je geen idee hebben dan kan ik je hier uiteraard bij helpen.

Kijk in bladen en op het wereld wijde web, welke houdingen je mooi vindt.
Pinterest (ja ik ben er dol op) is een mooie plek om alle plaatjes die je aanspreken te verzamelen. Deel wat je mooi vind ook met mij, dan weet ik wat je aanspreek en kan ik dit meenemen in de fotoshoot.

Verf je je haar en heb je uitgroei? Zorg dan dat je voor je profielfoto shoot nog even naar de kapper bent geweest. Heb je lang haar? Bedenk van te voren hoe je graag op de foto wilt. Met los of opgestoken haar, of wellicht beiden? Neem dan ik dat geval alle benodigde spullen mee om je haar te kunnen doen. En mannen... vergeet je niet goed te scheren en wellicht is het voor jullie ook een aanrader om van te voren even langs de kapper te gaan.

Maak jezelf op zoals je dat ook zou doen als je een zakelijke afspraak hebt, maar blijf vooral bij jezelf. Voorkom het gebruik van glitter make-up dat kan op een zonnige dag vrij storend zijn op een foto. Je kunt er ook voor kiezen je professioneel te laten opmaken. Indien gewenst kan er ook een professionele visagiste aanwezig zijn tijdens de fotoshoot. Je wordt dan subtiel een heel natuurlijk opgemaakt. Het is tenslotte wel de bedoeling dat je jezelf blijft. Lijkt dit je iets informeer gerust, geheel vrijblijvend, naar de mogelijkheden en kosten. Of heb je zelf een visagiste, dan kun je uiteraard vlak voor je fotoshoot daar een afspraak maken.

Wat wil je graag uitstralen? In welk bedrijfstak zit je?

Het belangrijkst, trek kleding aan waarin je jezelf prettig en zelfverzekerd voelt.

Dames: Ik adviseer meestal om een aantal setjes (bovenkleding) mee te nemen. Neem een net setje mee (bv jasje met een mooie blouse e.d.) maar ook een meer casual setje. Durf ook felle kleuren te dragen die je goed staan of juist pasteltinten doen het erg goed. Houd hierbij ook je locatie in de gaten... welk type kleding komt op je locatie het beste tot zijn recht. Vermijd te drukke prints of te kleine ruitjes en dunne strepen.

Heren: Neem meerdere stropdassen en eventueel een extra jasje mee. Persoonlijk vind ik rode stropdassen bij een donker pak erg mooi, maar smaken verschillen uiteraard. Maar durf te kiezen voor felle kleuren. Vermijd te kleine ruitjes en dunne strepen.

Dames & Heren: Word je voor een witte wand gefotografeerd trek dan geen witte kledingstukken aan, maar kies dan juist voor kleur/contrast.

Houd er ook rekening mee dat er op de meeste (buiten)locaties geen kleedhokjes aanwezig zijn. Je zult je dus in de buitenlucht 'moeten' omkleden. Ik adviseer dan ook om een basic hemdje of shirt aan te trekken die onder alle setjes past, waardoor het omkleden heel makkelijk gaat, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan.

Is de buitentemperatuur laag, maar wil je toch mooie foto's buiten op locatie laten maken en wil je dit het liefst zonder jas? Trek dan meerdere dunnen lagen aan om de koude een beetje op te vangen. Een fotoshoot duurt maximaal 45 minuten en uiteraard zoeken we de meest beschutte plekjes op. Tussentijds je jas aantrekken mag zeker.

Heb je echt geen flauw idee of heb je altijd al eens kledingadvies op maat gewild? Neem dat contact op met Ilse van Stijl op Maat Zij loopt even met je door je kledingkast en geeft je passend advies hoe het beste voor de dag te komen of gaat zelfs een dagje met je shoppen. Kosten vanaf € 15,00 per uur incl. btw. Absoluut een aanrader!

Als het een prachtige dag is, begrijp ik dat je graag een zonnebril op zet, maarrrrr.... probeer een uur voordat je profielfoto shoot gepland staat deze niet meer op te zetten, dan kunnen je ogen alvast wennen aan de lichtomstandigheden. Dit help enigszins te voorkomen dat je met geknepen ogen op de foto staat. Ook voorkom je op deze manier dat je twee lelijke afdrukken op je neus hebt tijdens de fotoshoot.

Vertrek op tijd van huis of waar je vandaan moet komen, zodat je op tijd bent voor je afspraak met mij. Gehaast en gestresst aankomen, komt niet ten goede aan je foto's. Vaak hebben we heel even de tijd nodig om elkaar goed aan te voelen, zodat ik je echt kan vastleggen zoals je bent. Ben je relaxed dan gaat dit altijd sneller dan wanneer je eerst nog even 'op adem' moet komen.

Drink niet te veel alcohol en ga op tijd naar bed, zodat je fris en uitgerust op de foto staat.

Tja, dat kan ik natuurlijk makkelijk zeggen ;-). Probeer zo natuurlijk mogelijk over te komen en gespannen lachen is daarom ook echt niet nodig. Ik begeleid je door de fotoshoot en zal er dan ook voor zorgen dat je je zo goed mogelijk kunt ontspannen. En gaat het even niet dan pauzeren we even om het vervolgens weer op te pakken.

Dit is persoonlijk, vind ik, de belangrijkste tip. Blijf vooral jezelf! Ga je niet anders opmaken of kleden, dan je normaal gesproken zou doen, voor een zakelijke afspraak. Kom zoals je bent en geniet van het moment, dan krijg je het mooiste eindresultaat.

Scroll to Top