IJsbellen maken

Het vriest dat het kraakt en daarom ga ik een poging wagen om ijsbellen te maken...
To appreciate the beauty of a snowflake it is necessary to stand out in the cold.
Aristotle
Allereerst... Wat zijn ijsbellen? Nou heel simpel; ijsbellen zijn zeepbellen die bevriezen, door de koude, en als het even meezit vormen zich prachtige ijskristallen die je dan vervolgens mooi kunt vastleggen, zoals te zien op de foto's hieronder.

Deze ijsbellen zijn gemaakt bij een temperatuur van -23 ℃, maar met -5 tot -8 ℃ zou het ook moeten lukken. Eén belangrijke maar... het mag écht niet waaien, want dan springen de bellen gelijk kapot zodra ze beginnen te bevriezen.
Benodigdheden
Laten we beginnen bij het begin en dat is uiteraard de bellenblaas. Je kunt het proberen met normale bellenblaas, maar mijn ervaring is dat dit niet echt werkt, omdat de bellen niet voldoende elasticiteit bevatten, waardoor ze meteen kapot springen zodra ze de sneeuw raken.
Ik heb de beste resultaten bereikt met onderstaand 'recept':

- Een leeg potje of leeg bellenblaasflesje om je oplossing in te bewaren.
- Iets om de bellen mee te blazen, kan ook met een rietje.
- 1 Kopje warm water.
- 1 Eetlepel suiker.
- 1 Eetlepel glycerine (te verkrijgen bij etos, kruitvat of bol.com).
- 2 Eetlepels afwasmiddel, bij voorkeur kleurloos.
- Los de suiker op in het warme water.
- Voeg de glycerine toe en roer goed door.
- Voeg als laatste, heel voorzicht, het afwasmiddel toe.
- Roer alles rustig door elkaar en probeer te voorkomen dat er schuim ontstaat.
- Doe deze oplossing in een potje (of oud bellenblaasflesje) dat je kunt afsluiten.
- Bewaar de bellenblaas op een koele plek of in de koelkast tot gebruik.
En nu?
En nu wachten totdat het goed vriest, bijvoorkeur kouder dan -5 ℃, maar ook heel belangrijk het moet windstil zijn.
Mijn allereerste poging

Mijn bellenblaas had een nachtje in de koelkast gestaan, ik was lekker warm aangekleed en buiten was het -5 ℃, de ideale omstandigheden dus vol goede moed aan de slag ;-). Het blazen van de bellen en nog belangrijker, het landen van de bellen zonder meteen kapot te gaan, lukte wonder boven wonder en nu was het een kwestie van goed blijven kijken en uiteraard zoveel mogelijk foto's maken.
Door het opkomend zonnetje kregen de bellen de meest magische kleuren, dat was al een genot om naar te kijken, want ook dat leverde mooie foto's op. Echter er kwam een klein briesje opzetten en tijdens het opvriezen van de bellen begonnen ze te wiebelen. De sneeuw die er momenteel licht is meer ijs dan sneeuw, met scherpe puntjes dus toen de bellen begonnen te wiebelen knapten ze helaas kapot. Na meerder pogingen heb ik dan ook uiteindelijk de strijd moeten staken.
Poging nummer twee
Het is 07.30 uur en -8 ℃ en gelukkig windstil. Omdat de zon nog niet echt op is neem ik een zaklampje mee om zelf voor tegenlicht te zorgen. En WOW wat een resultaat! Binnen enkele seconden groeiden de ijskristallen op de bellen! Zooo blij dat het is gelukt!

Tips voor het creëren van het beste resultaat
- Zorg dat je bellenblaas niet te warm is. Bewaar het in de koelkast tot gebruik.
- Blaas de bellen niet te groot. Hoe groter hoe kwetsbaarder.
- Je kunt ook bellen blazen met een rietje.
- Zorg voor een donkere, egale, achtergrond.
- Fotografeer met tegenlicht, hierdoor zie je de ijskristallen beter.
- Heb je geen natuurlijk tegenlicht, maak dan gebruik van een lichtbron. Denk hierbij aan een zaklamp, kaarsje of iets dergelijks.
Het fotograferen van de ijsbellen
Omdat je graag de ijskristallen wilt fotograferen zul je de bellen van heel dichtbij moeten fotograferen, zogehete Macrofotografie. Met een iPhone kun je ook heel dichtbij fotograferen, wat heel veel mensen niet weten, dus maak daar gebruik van. Wil je nog een stapje verder dan kun je gebruik maken van de app Camera+2, mijn meest favoriete app als het gaat om Macrofotografie.
Je zult de ijsvorming en dus ijskristallen het beste zien als je gebruikt maakt van tegenlicht en een donkere achtergrond. Houd tijdens het fotograferen je telefoon heel erg stil, lukt dit niet door de kou, maak dan gebruik van een tripod of statief.
Ga jij ook een poging wagen? Mocht je vragen hebben stel ze gerust hieronder, ik reageer altijd! Heel veel bellenblaas en fotografie plezier!
Wil je ook beter leren fotograferen met je smartphone? Kijk hier, of neem contact op dan bespreken we de mogelijkheden.