Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende merken smartphones en daarom voor mij onmogelijk de werking van alle types uit te leggen. In deze blog beperk ik me, als iPhone gebruiker dan ook tot de iPhone. Veel camera instellingen van Android en iPhone komen op hetzelfde neer, alleen zullen ze net op een andere plek te vinden zijn en een net iets andere benaming hebben.

De Camera instellingen die ik onder Instellingen uitleg kunnen verschillend van jouw iPhone omdat deze afhangen van het type iPhone en het besturingssysteem. Ik werk met een iPhone 14 Pro met besturingsysteem iOS 16.1.1.


Basis camera instellingen

Maakt je smartphone soms slechte foto’s? Dit kan komen doordat de instellingen van de camera niet goed zijn ingesteld. Als de instellingen van de camera niet goed staan, zullen je foto’s nooit de hoogst mogelijke kwaliteit hebben, daarom loods ik je langs alle belangrijke Camera instellingen.

Ja, ik weet het, technische items, zoals de instellingen, zijn niet de leukste onderwerpen om door te lezen, maar het levert wel gelijk een beter resultaat op. Dus neem echt even de tijd om dit onderwerp rustig door te lezen, want een mooie foto begint met het maken van een technisch goede foto en dat kan alleen als je instellingen kloppen.

Stapsgewijs laat ik je zien welke waarde je dient in te stellen in je iPhone, probeer deze opties dus ook terug te vinden op je Android, zodat de opname kwaliteit van je foto’s in ieder geval altijd goed zal zijn.


Daar gaan we....


Instellingen

Om de iPhone Camera instellingen te vinden openen we de INSTELLINGEN app (zie hieronder, links). Veeg over het scherm met je vinger, helemaal naar beneden totdat je de CAMERA app tegenkomt, selecteer Camera dan wordt er een nieuwe scherm geopend met de instellingen opties.

De juiste iPhone Camera Instellingen

Laten we bovenaan beginnen...

BESTANDSSTRUCTUREN
High Efficiency of Meest Compatibel

Klik op Bestandsstructuren. Je ziet vervolgens twee opties. Je kunt kiezen tussen High Efficiency en Meest Compatibel afbeeldingsbestandsformaten (zie hieronder).

Ik raad je aan te kiezen voor High Efficiency, tenzij je te maken hebt met compatibiliteits problemen. Als je met windows werkt dan kun je beter kiezen voor Meest Compatibel.

De juiste iPhone Camera Instellingen

Voor wie iets meer technisch uitleg wil:
High Efficiency correspondeert met HEIF afbeelding bestandsformaat en wordt gebruikt door Apple. Een van de sterkste punten van de High Efficiency-modus is de veel kleinere bestandsgrootte. Over het algemeen nemen foto's die worden opgeslagen in het HEIC-formaat slechts ongeveer 50-60 procent van de opslagruimte in beslag, in vergelijking met de Meest Compatibel opname-instelling. En de verhouding blijft constant hetzelfde, ongeacht de hoeveelheid detail die in de foto zit.

Je zou verwachten dat door de kleine bestandsformaat de kwaliteit van de foto's in de High Efficiency-modus een stuk minder zou zijn, maar dat is zeker niet het geval. Zelfs met de waanzinnige compressie-algoritmen achter de High Efficiency-formaten, worden zowel foto's als video's heel goed weergegeven in vergelijking met de grotere JPEG-bestanden. Na talloze foto's en video's te hebben gemaakt in zowel de High Efficiency- als de Meest Compatibel-modus, zijn de verschillen tussen beide vrijwel niet te onderscheiden.

Als we op de technische details ingaan, hebben foto's die zijn gemaakt in High Efficiency zo hun voordelen. Het HEIC-formaat ondersteunt bijvoorbeeld een groter kleurenbereik, wat betekent dat foto's die een breder kleurengamma ondersteunen, er beter uitzien op beeldschermen. Bovendien houdt het ook rekening met de verschillende diepteniveaus van afbeeldingen en zou het achteraf moeten resulteren in een algeheel betere bewerkingservaring.

Meest Compatibel of JPEG/JPG is de wereldstandaard bestandsformaat. Deze bestanden zijn meer compatibel, met name als je ze doorstuurt naar familie en vrienden die geen Apple apparatuur gebruiken. Ook als je zelf een iPhone hebt, maar je gebruikt een Windows-computer, wil je waarschijnlijk Meest Compatibel gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je bestanden gemakkelijk kunnen worden overgezet tussen je telefoon en je computer.

JEPG-bestanden nemen 2x zoveel opslagruimte in beslag, omdat deze foto's niet worden gecomprimeerd.

Wil je je foto's naar een nog hoger niveau tillen zet dan ook Apple ProRAW AAN en verander de ProRAW-resolutie naar 48MP. (zie afbeelding hierboven)

Apple ProRAW

Op iPhone 12 Pro- en latere Pro-modellen met iOS 14.3 of hoger kun je foto's maken in Apple ProRAW. Met ProRAW heb je meer creatieve mogelijkheden bij het bewerken van je foto's. Apple ProRAW combineert de informatie van een standaard RAW-structuur met iPhone-beeldverwerking, waardoor je flexibeler kunt zijn bij het bewerken van de belichting, kleur en witbalans van een foto. Met iOS 14.3 of hoger kunnen alle camera's van iPhone 12 Pro- of latere Pro-modellen beelden vastleggen in de ProRAW-structuur, ook wanneer je de functies Slimme HDR, Deep Fusion of Nachtmodus gebruikt. Zet deze functie AAN.
*Je kunt ProRAW-foto's bewerken in de Foto's-app en in andere foto-apps.
*Je kunt ProRAW niet gebruiken met Live Photos, in de portretmodus of bij het opnemen van een video.

ProRAW maakt gebruik van de DNG-bestandsstructuur (de industriestandaard voor digitale negatieven), wat betekent dat je ProRAW-bestanden kunt openen met apps die ondersteuning bieden voor DNG-bestanden. Gebruik voor de beste ervaring echter apps die compatibel zijn met ProRAW-bestanden, zoals de Foto's-app op je iPhone met iOS 14.3 of hoger of op een Mac met macOS Big Sur 11.1 of hoger.

Je kunt een ProRAW-foto wel openen in een app die geen ondersteuning biedt voor ProRAW, maar deze kan er dan anders uitzien dan verwacht. In dat geval kun je de functie van de app voor het automatisch verbeteren van foto's gebruiken.

ProRAW-Resolutie

Op iPhone 14 Pro-modellen kun je Apple ProRAW-afbeeldingen vastleggen met twee resoluties: 12 megapixels of 48 megapixels (MP). Met 48 MP worden in het afbeeldingsbestand meer details bewaard. Hierdoor kun je inzoomen en heb je meer creatieve mogelijkheden bij het bijsnijden van foto's. Met 12 MP wordt het bestand kleiner.

De bestandsgrootte van een ProRAW-afbeelding is ongeveer 25 MB bij een resolutie van 12 MP en ongeveer 75 MB bij een resolutie van 48 MP. Alleen de foto's die je met de hoofdcamera (1x) maakt, kunnen worden bewaard met 48 MP. Ultragroothoek-, telefoto-, nachtmodus-, flits- en macrofoto's worden bewaard met 12 MP.

ProRAW-bestanden zijn 10 tot 12 keer groter dan HEIF- of JPEG-bestanden. ProRAW-bestanden zijn nog groter als je 48 MP als resolutie selecteert. Als je de bestanden op je iPhone bewaart, is het mogelijk dat je sneller dan verwacht ruimte tekort komt. En als je iCloud-foto's gebruikt om je foto's te bewaren, is het wellicht nodig om je iCloud-opslagabonnement te upgraden om meer ruimte te krijgen voor deze grotere bestanden.

Ook deze functie heb ik AAN staan, maar ik haal dan ook geregeld alle foto's van mijn telefoon om opslag problemen te voorkomen.


BEWAAR INSTELLINGEN
De juiste iPhone Camera Instellingen

Hier kun je ervoor kiezen dat je laatste instelling die je hebt gebruikt in de Camera app wordt bewaard, zodat de volgende keer dat je een foto wilt maken hij in dezelfde stand staat. Dus bijvoorbeeld als je laatste foto in de Portret modus is gemaakt, zal je Camera in de Portret modus staan de volgend keer dat je de Camera app gebruikt. Dit geldt voor alle opties onder Bewaar instellingen.

Ik raad je aan deze opties allemaal UIT te zetten, want je weet nooit wanneer je een foto moet maken waarbij iedere seconde telt en als je camera dan in de verkeerde stand staat, dan loop je het risico juist dat belangrijke moment te missen of als je juist een verkeerde instelling hebt bewaard bestaat de kans dat de foto mislukt terwijl je wellicht geen tweede kans krijgt deze foto nog een keer te maken.

Als deze opties uit staan zal je camera iedere keer dat je hem gebruikt starten in de standaard instelling die geschikt is voor alle type foto's en hoef je dus niet na te denken of je camera wel of niet in de juiste stand staat.


GEBRUIK 'Volume omhoog' VOOR BURST
De juiste iPhone Camera Instellingen

Ik raad je aan deze optie AAN te zetten. Met deze optie kun je de Volume omhoog-knop aan de zijkant van je telefoon gebruiken om Burst foto's te maken. Een Burst-modus foto is een foto die heel snel wordt gemaakt. De iPhone is in staat om 10 foto's per seconde te maken als je gebruik maakt van deze Burst modus en als deze functie is ingeschakkeld kun je dus de Volume omhoog-knop hiervoor gebruiken.


COMPOSITIE
Raster

Standaard staat het RASTER uit, maar als je het raster aanzet, zul je de volgende keer dat je de Camera-app gebruikt twee horizontale en twee verticale lijnen zien in je scherm (zie hieronder, rechts), de zogeheten rasterlijnen of te wel hulplijnen. Deze rasterlijnen zijn echt heel handig bij het bepalen van je compositie tijdens het fotograferen (de regel van derden). Deze lijnen zijn ook erg handig om ervoor te zorgen dat je horizon recht is tijdens het fotograferen.

Zet het raster dus AAN door het schuifje op groen te zetten (zie hieronder, links).

De juiste iPhone Camera Instellingen

Als je nu je iPhone Camera app opent zul je de raster-/hulplijnen op je scherm zien, waar ik het hiervoor over heb gehad. Je ziet nu twee horizontale en twee verticale lijnen op je scherm en zoals eerder gezegd, deze zijn echt heel erg handig bij het bepalen van de compositie tijdens het fotograferen. Uiteraard zijn deze lijnen niet te zien op de uiteindelijke foto.


Bekijk buiten het kader

Als deze functie aanstaat zie je ook het gebied dat buiten het kader valt tijdens het fotograferen (zie hieronder, rechts).

De juiste iPhone Camera Instellingen
Dit is een relatief nieuwe optie bij de iPhone. Sommige mensen vinden dit heel mooi, maar voor mij als fotograaf is het heel erg belangrijk dat ik mijn compositie goed bepaal en daarbij is het ook heel erg belangrijk om te kijken wat er binnen het kader blijft en wat erbij moet vallen. Als fotograaf kijk je naar het gehele beeld, maar daaruit pak je maar een klein stukje dat je goed wilt kaderen om een perfect compositie te creëren, maar als je ook kunt zien wat er buiten het kader valt kan dit heel erg verwarrend zijn en kun je er moeite mee hebben om te zien wat er nu in het kader valt en wat erbuiten. Daarom kies ik ervoor om Bekijk buiten het kader UIT te zetten, zodat mijn kader goed afgebakend is en ik mij geen zorgen hoef te maken dat ik per ongeluk een verkeerde compositie beslissing maak.

De juiste iPhone Camera Instellingen

FOTO-OPNAME

Onderaan vind je nog de verschillende FOTO-opnamen die je kunt instellen.

De juiste iPhone Camera Instellingen

Geef prioriteit aan snellere opname: Wat deze optie doet is het geeft voorrang aan de snelheid van het maken van foto's boven de kwaliteit van de foto's. Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor kwaliteit. De nieuwste iPhones zijn zo snel met het maken van foto's dat ik eigelijk nooit een probleem heb met het maken van foto's als ik de sluiterknop snel indruk. Alles werkt snel en de foto wordt meteen gemaakt, maar wat er gebeurt tijdens het maken van iedere foto is dat er 'achter de schermen' veel optimalisatie processen in je iPhone plaatsvinden om ervoor te zorgen dat je de beste foto met de hoogste kwaliteit krijgt. Als je de optie Geef prioriteit aan snellere opname AAN hebt staan zullen sommige van deze processen niet plaatsvinden en zal dit dus ten kosten gaan van de kwaliteit van je foto, daarom raad ik je ook aan deze optie UIT te zetten, tenzij je problemen hebt met hoe snel je iPhone foto's maakt laat je deze optie dus UIT.

Lenscorrectie: Lenscorrectie verbetert automatisch selfies die je maakt met de camera aan de voorzijde of foto's die je maakt met de ultragroothoeklens (0,5x), zodat ze er natuurlijker uitzien. Lenscorrectie is beschikbaar op iPhone 12-modellen en nieuwer. De lens aan de voorzijde van je iPhone als de Ultragroothoek lens kan zorgen voor vervorming van je foto's, door deze optie aan te zetten wordt dit gecorrigeerd. Ik raad dan ook aan deze optie AAN te zetten.

Macroregelaar: Als je vaak macro foto's maakt is het handig om deze optie AAN te zetten, omdat deze regelaar dan automatisch wordt getoond op het moment dat je een macro foto lijkt te gaan maken.

Nu we de instellingen hebben aangepast gaan we naar de iPhone Camera app om te kijken welke opties er nog meer mogelijk zijn:



CAMERA APP FUNCTIES

Pak je iPhone erbij en vind de icoontjes. Ik bespreek ze hieronder één voor één...

iphone funties
Menu openen

Links of bovenin je scherm, afhankelijk van hoe je je smartphone vasthoudt, zie je een geel pijltje. Als je hierop klikt verschijnt er een menu met een aantal symbolen, hierna een uitleg van deze symbolen.

iphone funties
Flits

Hier kun je kiezen uit Flitser autom. - Aan - Uit.
Voor wat betreft de flits raad ik aan om deze uit te zetten. Als je op UIT klikt zie je dat er een streep door het flits symbool komt te staan. Waarom ik adviseer om de flits niet (of nauwelijks) te gebruiken is omdat de flits van de smartphone vrij zwak is. Het werkt alleen goed als je onderwerp heel erg dichtbij is en zelfs dan zullen je foto’s er niet mooier op worden als je de flits gebruikt. Dus gebruik de flits alleen als het écht nodig is.

De juiste iPhone Camera Instellingen
iphone funties
Live Photos

Hier kun je kiezen uit Aan - Live Uit
Als dit symbool geel is, weet je dat live photos aan staat (zie hieronder). Deze functie neemt steeds een kort filmpje op vlak voordat een foto wordt gemaakt en kort nadat een foto is gemaakt. De algemene richtlijn voor het gebruik ervan is om Live Photos aan te laten als er beweging voorkomt (denk aan watervallen, fontijnen, bewegende personen etc.) in hetgeen je gaat fotograferen of als je foto’s maakt van mensen. Bij mij staat hij standaard UIT, en zet ik hem alleen aan als ik echt denk dat het een toegevoegde waarde heeft. 

De juiste iPhone Camera Instellingen
iphone funties
Nachtmodus

De nachtmodus wordt automatisch ingeschakeld wanneer de camera detecteert dat er weinig omgevingslicht is. Het symbool Nachtmodus bovenaan je beeldscherm (zie hieronder) wordt geel wanneer de functie actief is. Het maken van een foto in de nachtmodus kan snel gaan, maar kan ook enkele seconden duren. Dit hangt af van de hoeveelheid licht. Je kunt ook de belichtingsinstelling aanpassen. Houd voor de beste resultaten je iPhone heel stil totdat de foto is gemaakt. Plaats je iPhone op een stevig en stabiel oppervlak of gebruik een statief om de stabiliteit en de controle over de helderheid van de belichting te vergroten.

De juiste iPhone Camera Instellingen
De opnametijd aanpassen

Wanneer je een foto maakt in de nachtmodus, verschijnt naast het symbool Nachtmodus een getal dat aangeeft hoelang de opname gaat duren. Tik op de pijl boven aan je scherm in het midden (zie hieronder, links) om eventueel een langere sluitertijd te proberen in de nachtmodus. Tik op de icoon Nachtmodus boven de ontspanknop en gebruik vervolgens de schuifregelaar om Max te kiezen, waarmee de opnametijd wordt verlengd. Wanneer je de foto maakt, wordt de schuifknop een timer die aftelt tot het einde van de opnametijd.

De juiste iPhone Camera Instellingen
iphone funties
Beeldverhouding

Hier kun je kiezen uit 1:1 (Vierkant) - 4:3 - 16:9
Dit zijn de beeldverhoudingen van je foto.
1:1 (Vierkant) spreekt uiteraard voor zich, alle zijden zijn even lang. Dit formaat wordt het meest gebruikt als je foto’s op Instagram wilt plaatsen.
4:3 is de meest gebruikte beeldverhouding en is ook de verhouding die gebruikt wordt bij het afdrukken van foto’s.
16:9 dan wordt de volle lengte van je scherm gebruikt bij het maken van de foto’s. Je foto’s worden dan erg lang, houd hier rekening mee als je je foto’s wilt gaan afdrukken, want je zult dan aan de zijkanten een deel van je foto kwijtraken.

iphone funties
Timer

Hier kun je kiezen uit Timer uitgeschakeld - 3s - 10s
Als de Timer aanstaat is het symbool geel gekleurd. Nadat je een tijd hebt gekozen en vervolgens op de ontspanknop drukt zal je smartphone beginnen met aftellen. Dit zie je duidelijk in je scherm.
De Timer is handig als je een groepsselfie wilt maken, want vaak is het lastig om bij de ontspanknop te komen als je je arm uitgestrekt hebt om iedereen op de foto te krijgen, of als je een normale groepsfoto met jezelf erop wilt.
De Timer is ook heel handig als de lichtomstandigheden slecht zijn en je er alles aan wilt doen om bewegingsonscherpte te voorkomen. Zet je smartphone dan ook op een statief.

De juiste iPhone Camera Instellingen
iphone funties
Filters

Als je er met je vinger op dit symbool tikt wordt het Filter menu, onder of rechts op je scherm afhankellijk van hoe je hem vasthoudt, geopend. Hier kun je allerlei filters selecteren, zoals Levendig Warm, Dramatisch, etc. Als de drie overlappende cirkels, links bovenin je scherm, gekleurd geel zijn (zie hiernaast) in plaats van grijs/wit, dan weet je dat je met een filter aan het fotograferen bent. Dus let op, steeds als deze cirkels geel zijn, weet je dat er een filter aan staat. Wil je dat niet dan tik je weer op de gekleurde overlappende cirkels en zet je in het filter menu het filter weer op Origineel. De circels zullen dan weer grijs/wit worden.
Persoonlijk gebruik ik deze filters nooit, omdat je in je nabewerking zoveel meer kunt doen om je foto’s te verbeteren en ik heb liever zelf de controle over het bewerkingsproces. Bedenk hierbij ook dat als je een foto maakt met een zwart/wit filter je deze naderhand nooit meer in kleur kunt maken, terwijl je een kleuren foto makkelijk kunt omzetten naar zwart/wit. Om het Filter menu te verlaten, tik je wederom op de drie overlappende cirkels.

De juiste iPhone Camera Instellingen
iphone funties
RAW

Hier kun je kiezen uit Aan - Uit

Wil je foto's in RAW fotograferen zorg dan dat je ProRAW aan hebt staan in je Camera instellingen, zoals je al eerder kon lezen in deze blog. Ga naar Instellingen → Camera → Bestandsstructuren en zet Apple ProRAW AAN onder Foto-opname. Als je een ProRAW-foto wilt maken, tikt op RAW in de Camera-app en maak vervolgens een foto.

Als je RAW uitschakelt in de Camera-app, worden foto's standaard gemaakt met de bestandsstructuur die is ingesteld onder Cameraopname in Instellingen → Camera → Bestandsstructuren: ofwel High Efficiency (HEIF-formaat) of Meest compatibel (JPEG).

De juiste iPhone Camera Instellingen
iphone funties
Camera voorzijde

Rechts bovenin zie je de Camera symbool met twee gebogen pijlen. Als je op het symbool tikt, schakel je om naar de camera aan de voorzijde van je iPhone. Deze optie wordt vaak gebruikt om selfies te maken met de iPhone. Wat je wel in gedachten moet houden is dat de camera aan de voorzijde van je iPhone minder goed is en dus kwalitatief minder goede foto’s maakt, dan de camera’s aan de achterzijde van je iPhone. Door wederom op het symbool te klikken schakel je weer terug naar de camera aan de achterzijde van je iPhone.

iphone funties
Ontspanknop

Wist je dat de ontspanknop meerdere functies heeft?

  1. Door op de ontspanknop te klikken, maak je een foto, maar dat wist je uiteraard al.
  2. Houd de ontspanknop vast en beweeg naar links. Je activeert dan de BURST modus (je ziet dan meteen hoeveel foto’s je maakt). Burst is erg handig bij het fotograferen van bewegende onderwerpen.
  3. Houd je de ontspanknop ingedrukt en beweeg je vervolgens naar rechts over je scherm, dan start je een VIDEO.

    Schuif je de ontspanknop helemaal naar rechts tot in het zwarte rondje dan vergrendel je de knop en kun je blijven filmen zonder je vinger op het scherm te houden. De witte stip wordt vervolgens een kleine ontspanknop, waardoor je zelfs tijdens het filmen foto's kunt maken. Wil je stoppen met filmen dan klik je op het rode vierkantje als je deze had vergrendeld.

De juiste iPhone Camera Instellingen
iphone funties
Lenzen

Hier kun je kiezen uit 0,5x - 1x - 2x - 3x (dit is afhankelijk van het type smartphone dat je hebt).
Links of boven je ontspanknop, afhankelijk van hoe je je smartphone vasthoudt, zie je een cirkel met daarin bijvoorbeeld 1x, deze optie zie je alleen op iPhones met meerdere lenzen. Als je op de 1x klikt, verandert 1x in 2x etc., nu gebruik je de telelens en zie je gelijk dat je onderwerp een stuk dichterbij komt. Als je weer op 2x drukt ga je terug naar de groothoek lens. Nogmaals niet alle iPhones hebben deze optie, of hebben zelfs meer opties. Je hebt deze optie dus alleen als je iPhone beschikt over meerdere lenzen.

De juiste iPhone Camera Instellingen

En tenslotte zie je vlak boven de ontspanknop alle verschillende foto/video opties van de iPhone camera (zie hieronder). Welke optie is geselecteerd zie je doordat de optie GEEL gekleurd is. Als je met je vinger verticaal op en neer, of horizontaal van links naar rechts (afhankelijk van hoe je je telefoon vasthoudt) beweegt over het scherm kun je schakelen tussen alle foto en video opties van de iPhone camera.


Als je naar beneden beweegt met je vinger zie je o.a. VIDEO - SLOWMOTION - TIMELAPSE

VIDEO = voor normale video opnames.
SLOWMOTION = om videos te maken waarin alles heel erg vertraagd is opgenomen.
TIMELAPSE = een versnelde opname.

Als je naar boven beweegt met je vinger zie je o.a. PORTRET - VIERKANT - PANORAMA

PORTRET = niet beschikbaar op alle iPhone types. Met deze optie kun je prachtige portretfoto’s. Lees HIER een aantal tips.
VIERKANT = om vierkante foto’s te maken. Deze optie gebruik ik niet, want het verloren deel aan de zijkanten kun je nooit meer terugkrijgen, maar een normale foto kun je makkelijk vierkant maken in je nabewerking.
PANORAMA = om prachtige panorama foto’s te maken of hoge gebouwen te fotograferen.

Als je een foto hebt gemaakt kun je links onderin op de miniatuur van je foto klikken om het resultaat te bekijken.

Zo het is een heel verhaal geworden, maar nu hebben we wel alle belangrijke iPhone camera instellingen en fotografie functies doorlopen.
Nu heb je in ieder geval voldoende basis kennis voor wat betreft de mogelijkheden van je iPhone om aan de slag te gaan. Helaas zul je merken dat allen deze kennis niet voldoende is. Je zult ook moeten leren begrijpen hoe je elke optie het beste kunt gebruiken in verschillende (licht)omstandigheden, bij verschillende onderwerpen en zelfs verschillende stijlen van fotografie.
Maar het goede nieuws ;-), wanneer je iPhone fotografie echt onder de knie hebt zul je echt het type foto kunnen maken waarvan niemand zal geloven dat je ze met je iPhone hebt gemaakt en daarom neem ik jullie graag mee in dit leerproces en schrijf ik geregeld blogs met tips hoe de mooiste foto’s te maken met je iPhone.

Heb je na het lezen van bovenstaande misschien een vraag? Stel hem dan hieronder. Ik reageer altijd!

Wil je beter leren fotograferen met je smartphone? Volg een workshop smartphone/iphone fotografie. Kijk hier of neem contact met me op voor de mogelijkheden.

Of bestel mijn zeer uitgebreide eBook iPhone / smartphone fotografie, met nog véél meer tips m.b.t. fotograferen met je iPhone / smartphone! Kijk HIER voor meer informatie.